12.2.2013

Saudi-Arabia pidätti 53 etiopialaista kristitty yksityisessä jumalanpalveluksessa

Saudi-Arabian viranomaiset pidättivät helmikuun 8. päivänä (2013) 53 etiopialaista kristittyä. Heistä suurin osa oli naisia. Pidätetyt osallistuivat jumalanpalvelukseen yksityisessä kodissa. Pidätys tapahtui Dammamissa, joka on Saudi-Arabian itäisen maakunnan pääkaupunki.

Pidätetyistä kolme seurakunnan johtajaa vietiin islamilaiseen tuomioistuimeen saman päivän aikana syytettyinä muslimien käännyttämisestä. Viranomaiset tulevat vapauttamaan melko pian kaksi pidätetty, joilla on oleskelulupa, muiden oletetaan joutuvan karkotetuksi.

Dammam on maan itäisen osan öljy- ja kaasuteollisuuden keskus ja alueen taloudellinen keskus. Kaupunki on laaja metropoli, teollisuus alue ja tärkeä satama. Tästä huolimatta alueella ei ole muuta maata parempaa uskonnonvapautta teollisuuden ja talouden lukuisille vierastyöntekijöille tai muille vierailijoille.

Esimerkkeinä voi mainita saudinaisen, joka kääntyi kristityksi ja sen tähden joutui pakenemaan Dammamista syyskuussa 2012. Myöhemmin hän sai turvapaikan Ruotsista. Joulukuussa 2011 viranomaiset pidättivät 35 kristittyä jumalanpalveluksesta yksityisestä kodista. Suurin osa pidätetyistä oli naisia. Human Rights Watch -järjestön mukaan viranomaiset kohtelivat heitä seksuaalisesti alentavasti.

”Vaadimme saudiviranomaisia kohtelemaan pidätettyjä kunnioittavasti ja vapauttamaan heidät välittömästi koska heitä vastaan ei ole selkeitä todisteita mistään rikoksista,” sanoo Godfrey Yogarajah, WEA Religious Liberty Commission johtaja. ”Rauhallisten kristittyjen pidätys, kun he ovat kokoontuneet jumalanpalvelukseen, on vastoin Saudi-Arabian kansainvälisillä foorumeilla esittämää halua edistää uskontojen välistä vuoropuhelua.”

Saudihallinto estää yhätikin kaiken muun julkisen uskonnon ilmaisu kuin hallituksen oman Sunni-islamin tulkinnan. Kirkot, synagogat, temppelit ja kaikki muut ei-islamilaiset jumalanpalveluspaikat ovat kiellettyjä. Saudihallitus käyttää Koraani-kouluja levittääkseen suvaitsemattomuutta ja myös yllyttämään väkivaltaan muita uskontoja kohtaan.

Lähde: Statement of The Religious Liberty Commision of WEA
.

Ei kommentteja: