22.3.2013

3000 muslimia hyökkäsi kristittyjä vastaan

Noin kolmen tuhannen muslimin muodostama väkijoukko poltti maaliskuun 9. päivänä 178 kristittyä kotia ja kaksi kirkkoa Lahoren Joseph Colony-alueella Pakistanissa. Hyökkäys sai alkunsa huhusta, jonka mukaan Sawan Masih -niminen kristitty mies olisi halventanut profeetta Muhammedia.

Väkivalta alkoi maaliskuun 8. päivänä muslimien perjantairukouksen jälkeen. Yli sata muslimia hyökkäsi Sawan Masihin kotiin ja pahoinpiteli hänen vanhan isänsä. Hyökkäyksen jälkeen väkijoukko vei Masihin putkaan ja häntä syytettiin islamin pilkasta pakistanilaisen rikoslain pykälän 295-C:n perusteella. Sadat kristityt pakenivat alueelta myöhään perjantai-iltana koska pelkäsivät turvallisuutensa puolesta.

Lauantaina tuhannet muslimit tulivat alueelle ja hyökkäsivät kahteen kirkkoon sekä kristityiden omistamiin taloihin ja kauppoihin. Poliisit olivat tulleet paikalle jo ennen hyökkäystä, mutta eivät pystyneet puolustamaan kristittyjä suurta väkijoukkoa vastaan. He  kehottivat kristittyjä pakenemaan paikalta.

Ihmiset jättivät kotinsa ja pakenivat minne pystyivät. Valtavan väkijoukon ryöstöretki jatkui yli neljän tunnin ajan, jonka jälkeen he polttivat kaiken paikalta. Yhdenkään kristityn ei kerrota loukkaantuneen hyökkäyksessä, mutta heidän omaisuutensa varastettiin tai poltettiin hyökkäyksen aikana. Paikalla ollut kertoo: ”Palasimme paikalle myöhään illalla. Monet rakennukset paloivat edelleen ja savu peitti koko alueen.”

”Kristityt eivät halua palata poltettuihin taloihinsa, sillä he ovat kauhistuneita”, sanoi paikallinen kristitty. ”Minulla ei ole mitään muuta jäljellä kuin päälläni olevat vaatteet. Mitään ei ole jäljellä näissä hiiltyneissä taloissa.” Paikallinen ihmisoikeusaktivisti kertoi: ”Joseph Colonyn asukkaat ovat Lahoren köyhimpiin ja nyt monet heistä ovat menettäneet kaiken. On ehdottoman tärkeää että hallitus pitää lupauksensa tuhojen korjaamisesta. On kuitennkin lohduttavaa kun olemme koko päivän vastaanottaneet viestejä ja tukea muslimiystäviltämme. Se muistuttaa meitä siitä, että maallamme edelleen on sielu.”

Tuhannet kristityt Lahoressa, Karachissa ja Islamabadissa protestoivat sunnuntaista väkivaltaa vastaa ja syyttivät poliiseja, jotka epäonnistuivat suojelemaan Joseph Colonyn kristittyjä. Myös Pakistanin lait islaminpilkasta tuomittiin voimakkaasti. Pakistanin hallituksen mukaan pilkkalait on asetettu lisäämään harmoniaa maassa. Käytännössä lakeja käytetään uskonnollisten vähemmistöjen sortamiseen.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan maassa on nostettu 1400 syytettä islamin pilkkalain perusteella lain voimaantulon jälkeen. Laki asetettiin vuonna 1986. Tällä hetkellä Pakistanissa noin 16 vangittua odottaa kuolemantuomion julistamista islamin pilkasta syytettyinä. Monet heistä ovat kristittyjä. 20 ihmistä istuu elinkautista vankeutta islamin pilkasta tuomittuina. Jos Masih tuomitaan, hänkin voi saada kuolemantuomion.

Pakistanin pääministerin neuvonantaja uskontojen välisissä kysymyksissä, tri Paul Bhatti, on tuominnut tapauksen ja kehottaa kaikkia Pakistanin viranomaisia takaamaan maan kristittyjen turvallisuuden.

Lähteet: MKY, www.assistnews.net, www.persecution.org
.

Ei kommentteja: