17.3.2013

Libya, kristittyjä pidätetty, yksi kuollut vankilassa

Egyptiläinen kristitty liikemies, Sherif Ramsis, pidätettiin Libyan Bengasissa helmikuun 10. päivänä (2013). Tämän jälkeen viranomaiset ovat pidättäneet lisäksi neljä egyptiläistä kristittyä ja kolme ei-arabikristittyä. Ramsis omisti pienen tulostuspalveluyrityksen ja kirjakaupan, joka myi kristillisiä ja ei-uskonnollisia kirjoja.

Muita pidätettyjä on käsitelty asiallisesti, mutta egyptiläiset ovat kärsineet ruuan ja lämpimien vaatteiden puutteesta. Heidän on täytynyt nukkua kylmällä betonilattialla. Heitä on myös kidutettu lisätietojen saamiseksi. Yksi näistä miehistä, Ezzat Hakim Atallah, kuoli vankilassa maaliskuun 10. päivänä kärsittyään vakavista rintakivuista. Hän oli  käynyt sairaalahoidossa neljä päivää aiemmin, mutta hänet palautettiin selliinsä, jossa hän kuoli. Ezzat Hakim Atallah oli myös toiminut liikemiehenä Libyassa jo kymmenen vuotta. Hänellä on vaimo ja kaksi nuorta lasta.

Virallisesti pidätettyjä on syytetty vakoilusta. Mutta valtion turvallisuuspalvelun tiedottaja Hussein Bin Hmeid sanoi Reutersille, että neljä kristittyä pidätettiin alunperin kristillisten kirjojen välittämisestä ja käännyttämisestä. Hän sanoi Libyan olevan sataprosenttisesti islamilaisen ja käännyttämisen "vaikuttavan kansallisen turvallisuuden."

Kun Ramsis pidätettiin ja häneltä kysyttiin, kuinka hän ajatteli voivansa jakaa Raamattuja Libyassa, hänen kerrottiin vastanneen pidättäjille, "Minulle sanottiin, että Libya olisi vapaa maa."

Libyassa on hyökätty kristittyjä ja kristillisiä symboleja vastaan aiemmin. Joulukuussa kaksi egyptiläistä kristittyjä kuoli ja kaksi haavoittui, kun ääri-islamilaiset heittivät kotitekoinen pommin kopti-ortodoksiseen kirkkorakennukseen Dafniyassa, Länsi Libyassa. Usean katolisen yhteisön nunnat ovat joutuneet lähtemään Cyrenaican provinssista saatuaan vakavia tappouhkauksia.

Muutaman viime viikon aikana noin sata egyptiläistä koptikristittyä on pysäytetty aseellisten ryhmien toimesta. Heidän päänsä ajettiin  paljaaksi ja heidät karkotettiin Libyasta.

Viime kuukausien kehitys on paha takaisku vapauden kehittymiselle Libyassa. Toivottavasti libyalaiset seisovat vapauden puolesta, jonka edestä he taistelivat kaksi vuotta sitten.

Lähde: Open Doors, Middle East Concern, Youm 7
.

Ei kommentteja: