1.12.2007

Turkissa toimintaa kristittyjä vastaan

Marraskuussa 2007 Turkissa, Istanbulin lähistöllä, joutui kaksi ortodoksikirkkoa ilkivallan kohteiksi. Kirkoista rikottiin ikkunoita ja seiniin kirjoitettiin tekstejä ”kuolema kristityille, kirous roomalaisiille.” Roomalaisilla tarkoitetaan turkkilaisia ortodoksikristittyjä.

Istabulin edustalle Halkin saarella vahingoitettiin myös marraskuussa ordotoksikirkon omistama luostari. Merkillistä tapauksessa on, että rikkojat olivat metsätalousministeriön työmiehiä. He moukaroivat luostarin purkukuntoon. Työmiehet olivat sanoneet silminnäkijöille, että he olivat saaneet käskyn hajoittaa ”purkutuomion saanut” luostari.

Viranomaiset lopettivat työmiesten toimet, kun luostarin johtajat ottivat heihin yhteyttä. Mutta luostari ennätettiin vahingoittaa vakavasti.

Usean järjestöt ovat raportoineet, että eteläisessä Turkissa on siepattu syyrialaisortodoksikirkon munkki 28. marraskuuta (2007). Sieppaajat vaativat mynkki Edip Savcin vapauttamisesta 300 000 euroa. Hänet siepattiin kun hän oli ajamassa kotiin Midyatin kapungista. Monet turkkilaiset kristityt pelkäävät, että Savcista tulee seuraava turkkilainen uhri maan kristittyjä vastaan tehdyistä raakuuksista.

Marraskuun 23. päivänä (2007) alkoi oikeudenkäynti kolmen kristityn murhasta syytettyä viittä musliminuorta vastaan. Uhrien perheiden asianajat kritisoivat valtion syyttäjien toimia. Syyttäjät ovat keskittyneet uhrien kristilliseen aktiviteettiin enemmän kuin syyllisten toimintaan. Asianajajat uskovat, että pääsyyttäjä pyrkii tällä lieventämään syytöksiä tekemällä murhattujen kristillisestä toiminnasta ”provokaation”, joka oli syynä murhiin.

Suomen MKY:n puheenjohtaja Johan Candelin kommentoi tilannetta seuraavasti: ”Koska turkkilaisen lain mukaan ei ole kiellettyä painaa kristillistä materiaalia tai levittää tietoa kristinuskosta, on todella huonoa, että asiaa valmistelevat lakimiehet niin paljon keskittyvät uhrien tekemisiin. Kun kellään uhreista ei ollut rikosrekisteriä, heidän toiminnalla ei kansainvälisen oikeuskäytännön mukaan tulisi olla mitään merkitystä tässä tapauksessa. Jälleen kerran näemme kuinka yleinen väärinkäsitys Turkin kristityistä ja propaganda, jonka mukaan kristityt ovat vieraiden maiden agentteja, heittää hyvin tumman varjonsa tämän oikeusjutun ylle. Odotan sitä päivää, kun Turkin presidentti tai pääministeri rohkenee antaa lausunnon, jossa hän toteaa että turkkilaiset kristityt ovat yhtä paljon turkkilaisia kuin muslimit ja että heillä ei ole salaista agendaa, vaan toimivat maansa parhaaksi."

Lähde: MKY, European Syriac Union, Compass Direct, Logosmedia

Päivitys uutiseen 9.12.2007

Syyrialais-ortodoksinen pappi, joka siepattiin eteläisessä Turkissa 28. marraskuuta 2007 vapautettiin yllättäen kaksi päivää myöhemmin. 30. marraskuuta. Isä Edip Daniel Savci (42) soitti itse ystävilleen Batmanin kaupungista ja ilmoitti vapautumisestaan. Batman sijaitsee noin 70 km päässä Midyatista, jossa hänet siepattiin.

Poliisiviranomaiset ottivat hänet mukaansa ja veivät hänet kuulustelujen jälkeen Mardinin kaupunkiin, joka sijaitsee samassa provinssissa kuin Savcin luostari. Sieppaajien henkilöllisyydestä ei tiedetä mitään, eikä myöskään siitä maksettiiko Savcista lunnaita. Sieppaajat olivat vaatineet 300 000 euroa vapauttaakseen Savcin.

Lähteet Compass Direct, www.assistnews.net

Ei kommentteja: