23.6.2008

Olympialaiset eivät ole parantaneet ihmisoikeustilannetta Kiinassa

Myöntäessään vuoden 2008 kesäolympialaiset Kiinalle, kansainvälinen yhteisö toivoi kisojen parantavan Kiinan ihmisoikeustilannetta. Nyt kisojen lähestyessä tilanne on kuitenkin päinvastoin huonontunut, viranomaiset käyttävät olympialaisia tekosyynä lähes mihin tahansa.

Olympialaisten lähestyessä turvallisuusviranomaisten ovat saaneen Kiinan keskushallinnolta lisärahoitusta kotikirkkojen hävittämiseksi Kiinasta. Toukokuussa annettiin mm. rajoituksia, jotka koskevat useita hyvin asemansa vakiinnuttaneita seurakuntia Pekingissä. Rajoituksissa kehotettiin vuokranantajia kieltäytymään vuokraamasta tiloja uskonnollisiin tarkoituksiin sekä kiellettiin ”laittomaan” uskonnolliseen toimintaan osallistuvia tulemasta olympialaisiin.

Näiden lisäksi Kiinan rekisteröimättömien seurakuntien kristityt kohtaavat lisääntyvää vainoa olympialaisten lähestyessä. Vaino on ilmentynyt mm. seuraavissa tapauksissa: Xinjiangin kristittyjen eristäminen, ulkomaisten kristittyjen karkottaminen tavalla, jollaista ei ole nähty sitten 1950-luvun, laajamittaisin kotikirkkojen johtajien tuomitseminen 25 vuoteen sekä Kiinan kotikirkkojen liittojen painostus.

Kristitty kirjakaupanomistaja Shi Weihania on pidetty vangittuna ilman hänen tarvitsemaansa diabetes-lääkitystä. Shin terveyden heiketessä ystävät kertovat hänen vaimonsa ja kahden tyttärensä kärsivän ja surevan syvästi; heidän ei anneta tavata perheenisää eikä toimittaa tälle tämän tarvitsemaa lääkitystä. Shi Weihanin vangitsemisensa syytä ei ole toistaiseksi ilmoitettu. Hän on ollut kuultavana oikeudessa 19. kesäkuuta 2008. Poliisi pidätti Shin alun perin 28. marraskuuta 2007, syyttäen häntä ”laittomasta liiketoiminnasta”.

Hänet vapautettiin tammikuussa 2008, koska viranomaisilla ei ollut riittäviä todisteita vangitsemiseen. Hänet kuitenkin pidätettiin uudelleen 19. maaliskuuta. Shin kauppa, joka sijaitsee olympiakylän lähettyvillä, toimi laillisesti ja myi ainoastaan kirjoja joihin oli hallituksen lupa.

Kiinalaisten lähteiden mukaan Shin vaimo Zhang Jing ja perheen kaksi tytärtä ovat jatkuvassa tarkkailussa, vaimo kärsii masennuksesta ja tytöt itkeskelevät usein. Poliisi tarkkailee myös Shin asianajajan toimia, varmistaakseen ettei tämä ole yhteydessä ihmisoikeusryhmittymiin.

Kesäkuun 1. päivänä 2008 Kiinan turvallisuusvirasto PSB keskeytti kiinalaisen kotikirkon jumalanpalveluksen ja pidätti seitsemän kristittyä Henan provinssissa itäisessä Kiinassa. China Aid Associationin (CAA) mukaan ”Noin kuusi PSB:n viranomaista keskeytti kotikirkon kokouksen ja pidätti seitsemän läsnäolijaa. Poliisiviranomaiset eivät kertoneet syytä pidätyksiin. Kuulustelujen aikana poliisi kyseli jäseniltä kuka [kristityistä] oli viemässä avustusvaroja maanjäristysalueelle. Yksi naisista ja hänen lapsensa vapautettiin, mutta muut kuusi ovat edelleen vangittuina, syytettyinä rahallisen avun lähettämisestä katastrofialueelle seurakunnan nimissä.”

Toukokuun 2008 lopulla kiinalainen oikeusistuin oli aloittamassa toimenpiteitä uiguurikristittyä vastaan. Heitä odottaa mahdollisesti kuolemantuomio ”kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta”. Alimjan Yimitin Xinjiangin maakunnasta oli syytettynä separatistien puolella olemisesta ja valtiollisten salaisuuksien paljastamisesta ulkomaalaisille. Huhu, jota hallituksen viranomaiset mitä ilmeisimmin ovat levittäneet, kertoo että oikeus oli etukäteen päättänyt antaa Alimjanille kuuden vuoden tuomion.

Kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta seuraa pahimmillaan kuolemantuomio. Alimjan, joka on nuori kahden lapsen isä, kasvatettiin muslimiksi mutta hän kääntyi kristinuskoon ja myöhemmin hänestä tuli kotikirkonjohtaja. Viime syyskuussa viranomaiset määräsivät Alimjanin lopettamaan liiketoimintansa, jota he syyttivät tämän käyttävän kulissina “kristinuskon julistamiseksi uiguurien parissa.” Alimjanilla oli elintarvikkeisiin keskittynyt liike.

Kiinan viranomaiset näyttävät käyvän keskitettyä sotaa uiguurikristittyjen vastaan Xinjiangin provinssissa Koillis-Kiinassa. Uiguurit ovat valtaosaltaan muslimeja. Ainakin viisi uiguurikristittyä on pidätetty viime aikoina. Pidätettynä on myös kristitty johtaja Osman Imin, joka tuomittiin kahdeksi vuodeksi ”uudelleenkoulutukseen työnteon kautta”.

Yksi viimeisimmistä pidätyksistä oli merkittävän kotiseurakunnanjohtaja Lou Yuanqin pidätys 16. toukokuuta 2008. Pastori Lou on ollut pidätettynä useita kertoja aiemminkin ja häntä pidetään Huochengin piirikunnan nuorisovankilassa syytettynä separatismiin yllyttämisestä, kertoo China Aid.

Lähteet: www.chinaaid.org, www.releaseinternational.org

Ei kommentteja: