26.10.2008

Maailman vanhin kristillinen kirkkokunta uhattuna

Assyrialainen kirkko Irakissa on vanhin kristillinen kirkkokunta koko maailmassa. Se on perustettu jo 33 jKr. Sen jälkeen kun arabimuslimit valloittivat Mesopotamian 600-luvulla jKr., assyrialaiset ovat joutuneet vainon ja kansanmurhien uhreiksi useita kertoja.

Irakilaiset kristityt ovat saaneet elää suhteellisen rauhassa 1900-luvun lopun. Mutta heidän asema on heikentynyt Irakin sodan alkamisen jälkeen. Iranin vanhat kristilliset vähemmistöt ovat joutuneet ääriryhmien väkivallan ja uhkailujen kohteeksi. Lähestulkoon puolet ikivanhojen kristillisten yhteisöjen jäsenistä ovat joutuneet pakenemaan maasta. Ne jotka ovat jääneet maahan, ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan Bagdadista ja Basrasta Pohjois-Irakin Mosuliin.

Lokakuun alussa kristityt ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi Mosulissakin. Arviolta noin 4000 kristittyä ovat joutuneet pakenemaan läheisiin kyliin ja kaupunkeihin, kymmeniä on tapettu. Kristittyjen koteja on räjäytetty ja heille on jaettu lehtisiä, joissa heitä uhataan tappaa, jos he eivät käänny muslimeiksi. Kristittyjä alistetaan myös toisen luokan kansalaisiksi vaatimalla heitä maksamaan jizva-veroa. Jizva-vero on islamilainen vero, jota on kerätty ensimmäisellä vuosituhannella muslimivaltioissa toisuskoisilta.

Eräs Mosulissa asuva kristitty kirjoittaa: ”Mosulin kaupungin kaduilla käveleviä kristittyjä tapetaan.” Valtion viranomaiset ovat luvanneet lähettää lisää poliisijoukkoja paikalle. Brittiläinen parlamentin edustaja pyytää Isoa-Britanniaa ja Yhdysvaltoja ottamaan askeleen Irakin assyrialaisten kristittyjen suojelemiseksi, niin että he saisivat oman provinssinsa. Myös paavi Benedictus XVI on tuominnut verenvuodatuksen. ”Kehotan väkivallantekijöitä sanoutumaan irti näistä teoista ja yhtymään veljiensä ja sisariensa kanssa rakentamaan yhteiskuntaa jossa vallitsee rakkaus.”

Lähteet: SAT-7, MKY

Ei kommentteja: