17.2.2013

Uiguuri kristitty tuomittu 15 vuodeksi vankeuteen uskonnollisesta toiminnasta

Kuvassa Alimujiangin puoliso ja hänen kaksi poikaansa.

Uiguurit ovat Kiinan Xinjiangissa ja Keski-Aasian valtioissa asuva turkkilaista uiguurin kieltä puhuva kansa. Kiinan alueella uiguureja asuu noin 8 miljoonaan. Uiguurien perinteinen uskonto on sunnalainen islam. Kristittyjä uiguuri-kansasta on pieni joukko.

Alimujiang Yiminti on uiguuri ja myös pienen kristillisen ryhmän johtaja. Vuonna 2007 Kashgarin alueellinen etnisten ja uskonnollisten asioiden toimisto ilmoitti Xianjiangissa, että Alimujiang Yimitin toimintaa on seurattu vuodesta 2002 lähtien. Toimisto syytti Alimujiangia laittomasta uskonnollisesta toiminnasta Kashin alueella. Toimiston mukaan ”Hän julistaa kristillisyyttä, jakaa uskonnollista propagandamateriaalia ja käännyttää uiguureja kristityiksi.

Vuonna 2008 Kashgarin paikallinen julkisen turvallisuuden toimisto kuitenkin syytti Alimyjiangia “valtiosta irtaantumisen yllyttämisestä” ja “valtiosalaisuuksien luovuttamisesta ulkomaalaisille”. Muutamaa päivää tämän jälkeen hänet pidätettiin virallisesti syyttäjän määräyksestä.

Syyskuun 12. päivänä 2008 UK:n ihmisoikeusneuvoston työryhmä, joka käsittelee mielivaltaisiksi epäiltyjä pidätyksiä, antoi lausunnon Alimyjiangin tapauksesta. Lausunnon No. 29 2008 mukaan Alimyjiangin pidätys on ollut mielivaltainen eli vailla pitäviä perusteita.

Kiinan viranomaiset eivät kuitenkaan reagoineet ihmisoikeusneuvoston päätökseen, vaan elokuussa 2009 Kashgarin tuomioistuin tuomitsi Alimyjiangin vankeuteen 15 vuodeksi. Vankeuden viralliseksi syyksi ilmoitettiin ”valtion salaisuuksien luovuttaminen ulkomaalaiselle”. Tuomiosta tiedotettiin Alimyjiangin asianajajalla vasta kaksi kuukautta myöhemmin.

Maaliskuussa 2010 Xinjiangin Uiguurien autonomisen alueen korkein oikeus hyväksyi alemman oikeuden päätöksen tuomiosta. Tuomio käsiteltiin suljetuin ovin ja Alimyjiangin puolustusasianajalle ei annettu mahdollisuutta puolustaa asiakastaan. Alimyjiang lähetettiin kärsimään tuomiotaan Xinjiangin vankilaan nro 3:een.

Alimyjiangin vaimon ja hänen kahden poikansa on sallittu vierailla aviopuolison ja isän luona kerran kuukaudessa 20 minuutin ajan. Tämän vuoden 2013 alussa viranomaiset muuttivat käytäntöä siten, että vierailuja sallitaan vain kolmen kuukauden välein ja vain 10 minuutin ajan.

Lähde: China Aid -uutiskirje
.

Ei kommentteja: