18.5.2006

Valkovenäjällä rajoitetaan uskonnonvapautta

Minskin viranomaiset eivät myöntäneet paikalliselle hassidilais-juutalaiselle yhteisölle lupaa viettää juutalaisten pääsiäistä 12. huhtikuuta valtion omistamassa lasten- ja nuortenkeskuksessa. Selityksenä oli että uskonnollista kokousta ei voida järjestää sellaisessa paikassa, jossa käy lapsia. Minskin keskushallinnon edustaja ei muistanut kaikkia päätöksen yksityiskohtia, mutta oletti motiivin olevan ”ettei olisi erityisen viisasta pitää uskonnollista kokousta lastenkeskuksessa – tämän te varmasti ymmärrätte.”

Tämän päätöksen jälkeen juutalasiyhteisö päätti pitää juhlansa yhdessä juutalaisen veteraaniklubin kanssa, mutta tämäkin kiellettiin. Lopputuloksena oli että pienemmät juhlat pidettiin synagogan kahvilassa. Yhteisö oli myös aikaisemmin, maaliskuussa, saanut purim-viettoa koskevan kieltävän päätöksen.

Valkovenäjän hyvin ankara uskontolaki vaati, että kaikki uskonnollinen toiminta, joka tapahtuu tällaiselle toiminnalle tarkoitettujen tilojen ulkopuolella, vaati virallista lupaa. Jos tätä lakia ei noudateta, seurauksina voivat olla sakot tai vankilatuomio.

Ei kommentteja: