13.7.2006

Uzbekistanissa vainotaan kristittyjä

Uzbekistan on yksi entisistä Neuvostoliiton Keski-Aasian tasavalloista. Maa itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua. Hajoamisen aikoihin maassa oli evankelisilla kristityillä vapaus harjoittaa uskoaan. Tänä aikana esimerkiksi helluntailaisten määrä kasvoi 400 henkilöstä 24 000:een. Vuodesta 1993 eteenpäin evankelisten kristittyjen toimintaa on määrätietoisesti rajoitettu. Uzbekistaniin ei saa tuoda kristillistä kirjallisuutta ja kristillisen materiaalin painamisesta voi tulla jopa kahdeksan vuoden vankeus.

Viranomaisten suhtautuminen evankelisiin on muuttunut vainoharhaiseksi vainoksi. Hyväksyttyjä ja rekisteröityjä kirkkorakennuksia suljetaan, virallisia dokumentteja takavarikoidaan ja kristittyjä pidätetään. Pääkaupungin Tashkentin lähellä olevasta kristittyjen lomakeskukseen hyökkäsivät toukokuussa 2006 luotiliiveihin ja suojakypäriin pukeutuneet poliisit ja pidättivät 86 lomaa viettävää kristittyä. Nukus-nimisellä paikkakunnalla pidätettiin yli yli sata protestanttista kristittyä, jotka viettivät pääsiäisjuhlia. Keväällä 2006 Taskentissa oli ryhmä kristittyjä viemässä tapansa mukaan ruokaa tuberkuloosisairaalan potilaille ja heidät pidätettiin. Saman kaupungin lähistöllä olevalla kaatopaikalla kristityt naiset ruokkivat siellä asuvia katulapsia. Saman kevään aikana myös nämä naiset pidätettiin.

Kristillinen uskonnollinen aktiivisuus aiheuttaa Uzbekistanissa sakot. Sakkoihin riittää jo Raamatun mukanaan kuljettaminen. Sakot ovat suuret, sillä ne ovat satakertaiset uszbekkilaisen minimikuukausipalkkaan verrattuna.

Uzbekistanin 25 miljoonaisesta väestöstä 88 % on muslimeja, 9 % ortodokseja.

Ei kommentteja: