12.1.2007

Kiinassa ratsioita ja pidätyksiä

Marraskuussa 2006 Kiinan turvallisuuspoliisin PSB:n (Public Security Bureau) toimisto joutui perumaan syytteen paikallista kristillistä kotiseurakuntaa vastaan. Kotiseurakunnan jäsenet olivat vedonneet Kiinan lakiin syytteiden kumoamiseksi. Lisäksi tapausta oli käsitelty kansainvälisessä uutisoinnissa. Tämä on ensimmäinen kerta kun viranomaiset ovat myöntäneet, että uskonnonvapauden rajoittaminen maan lakiin vedoten on väärin.

Tästä huolimatta Kiinasta tulee koko ajan uusia huonoja uutisia. Useiden seurakuntien joulun vietto keskeytettiin viranomaisten toimesta. Jouluaattona noin 150 nuorta kristittyä oli kokoontunut viettämään Kristuksen syntymäjuhlaa, kun PSB-poliisi ja uskontoasiain toimisto tekivät ratsian tilaisuuteen. Jokainen läsnäoleva kuvattiin videonauhalle ja paikalla olevilta otettiin henkilöllisyystiedot. Viranomaiset väittivät tilaisuuden olevan ”lainvastainen uskonnollinen kokoontuminen” ja kristittyjä varoitettiin kokoontumasta uudestaan.

Samantapaisessa hyökkäyksessä Sisä-Mongoliassa kolme seurakunnan johtajaa vangittiin ja tuomittiin viideksitoista päiväksi vankeutta. Ennen joulua Kiinassa oli oikeudenkäynti, jossa useita kotiseurakunnanjohtajia tuomittiin vankilaan. Yksi heistä oli tunnettu kristitty ihmisoikeusjuristi Gao Zhisheng. Hänen vankilatuomion täytäntöönpanoa lykättiin. China Aid Association yhdistyksen johtaja Bob Fu sanoo: ”Kansainvälisen yhteisön on vaadittava Kiinan hallitusta viipymättä vapauttamaan nämä syyttömät kotiseurakuntakristityt!”

Lähteet: CAA, www.assistnews.net, VOM Canada

Ei kommentteja: