20.8.2007

Egyptissä syytteitä kristittyjä vastaan


Moskeija Lähi-idässä

Islamista kristinuskoon kääntynyt egyptiläinen Mohammed Ahmed Hegazy (24) on joutunut pakenemaan maan alle. Hän on käynyt oikeutta vapaudestaan kääntyä virallisesti kristityksi. Hegazy kääntyi kristinuskoon 16-vuotiaana. Hän ja hänen vaimonsa Zeinab haluavat lapsensa syntyvän kristityn paperein, jotta lapsi saa koulussa opetusta kristinuskosta, pääsee naimisiin kirkossa ja voi vapaasti osallistua jumalanpalveluksiin. Saatuaan uhkauksia Herazyn asianajajaa on 7.8.07 kuitenkin vetäytynyt hoitamasta tapausta.

Elokuun 8. päivänä (2007) poliisi vangitsi kansainvälisen kristillisen ihmisoikeusorganisaation Middle East Christian Associationin (MECA, Lähi-idän kristillinen yhdistys) egyptiläisen johtajan, Tri Adel Fawzy Faltasin (61). Vangitseminen tapahtui sen jälkeen kun hän oli käynyt Internetin välityksellä suurta julkisuutta saanut keskustelua Hegazyn kanssa.

Fatlas vietiin kotoaan ja poliisi takavarikoi hänen kolme tietokonetta ja etsi tarkasti koko kodin, viilsi patjat auki ja vei mukanaan kaikki löytämänsä kirjat. MECA:n toinenkin jäsen, Peter Ezzat, pidätettiin erillisessä iskussa. Muut tämän kristillisen järjestön johtajat ovat menneet maan alle.

Syyttäjä harkitsee viittä eri syytettä Faltasia vastaan, mm. muslimien käännyttämisestä kristinuskoon sekä Egyptin maineen pilaamisesta ja islamin häpäisystä. Hänet voidaan myös syyttää yhteyksistä vieraan organisaation kanssa. Viranomaisia ärsyttää MECA:n tuki Hegazylle ja myös järjestön muu toiminta Egyptissä. Vielä 24.8. syyttäjä ei ole nostanut mitään syytettä, mutta on silti pitänyt Peter Ezzan ja
Adel Fawzy Faltasin vangittuna 8.8. lähtien.

Heinäkuussa MECA:n asianajajat olivat nostaneet syytteen hallitusta vastaan el-Koshehin kaupungin kristittyjen puolesta. Heidän kylänsä tuhoutui muslimien kolmipäiväisessä hyökkäyksessä kristittyjä vastaan tammikuussa 2000. Tässä yhteydessä noin 21 koptikristittyä kuoli, 18 haavoittui ja useita satojen koteja tuhottiin.

Myös egyptiläisen ihmisoikeusjärjestö Al-Kalima on saanut uhkauksia. Näiden uhkauksien takia järjestö on lopettanut kristityiksi kääntyneiden miesten oikeusavun. Al-kalima avusti 12 kristityksi kääntynyttä miestä, jotka hakivat oikeutta vaihtaa uskontokuntaa passiinsa. Egyptin turvallisuuspoliisi pidätti elokuun 2007 lopussa kaksi koptikristittyä. Miehet olivat julkaisseet kirjan viime vuosina tapahtuneista kristittyjen ja muslimien välikohtauksista.

Lähteet: Compass Direct, Open Doors, VOM Canada, Logos Media

Päivitys uutiseen 9.11.2007

Egyptin poliisi vapautti tällä viikolla (vko 45/2007) Adel Fawzy Faltasin ja Peter Ezzatin. Heidät oli vangitty elokuussa kolmeksi kuukaudeksi, koska he toimivat egyptiläisten kristittyjen oikeuksien puolesta. Suuri määrä lehtimiehiä, lakimiehiä, kirkon pappeja, perhejäseniä ja ystäviä kokoontuivat Faltasin kotiin juhliamaan vapautumista. Faltas (61) ja hänen kollegansa Ezzat (25) vangittiin, koska heitä syytettiin perusteettomasti islaminuskon häpäisemisestä ja Egyptin maineen tahraamista ulkomailla. Syy vangitsemiseen oli se, että Faltas oli muutama päivää ennen vangitsemistaan haastatellut netissä islaminuskosta kääntynyttä kristittyä.

Lähde Compass Direct
Egyptin 70 milj. väestöstä 86 % on muslimeja ja 13 % kristittyjä.

Ei kommentteja: