26.8.2007

Pakistanin vähemmistöt ahtaalla

Pakistanissa Faisalabadin kaupungissa kaksi nuorta kristittyä tyttöä on siepattu. 11-vuotias Zunaira siepattiin kotoaan 5. elokuuta 2007. Hänet pakotettiin kääntymään islaminuskoon ja menemään naimisiin sieppaajan kanssa. Hänen äitinsä meni poliisin luo pyytämään apua. Poliisi kuitenkin kieltäytyi auttamasta ja väitti, että tapaus ei kuulu heille. Toinen tytöistä 16-vuotias Shumaila siepattiin kotoaan. Tuntemattomia miehiä tuli hänen luokseen kotiin ja väitti hänen isänsä loukkaantuneen tapaturmassa ja saivat tällä valheella tytön lähtemään mukaansa. Hänen isänsä pelkää, että hänetkin pakotetaan kääntymään muslimiksi ja menemään naimisiin muslimimiehen kanssa.

Elokuun alussa useat kristityt, hindut ja muut uskonnolliset vähemmistöt Pohjois-Pakistanissa saivat kirjeitä, joissa heitä uhattiin kuolemalla, jos he eivät käänny islaminuskoon. Vähemmistöille on asetettu uusia takarajoja islamiin kääntymiselle. Poliisi on jatkanut kirkkojen ja temppeleiden suojaamista. Peshawarin vähemmistöt elävät jatkuvasti pelossa. Uhkauksien takia kristityt ovat peruuttaneet seurakuntien toiminnat ja erilaiset palvelutehtävät, kertoi eräs katolinen pappi. Pakistanin kirkkojen (COP) edustaja Ashar Dean kertoi kirjeitä pudotetun kristittyjen ja hindujen kotipihoihin elokuun 7. päivänä. Kirjeitä oli lähetetty myös protestanttisiin ja katolisiin seurakuntiin. Peshawarin piispa Yousaf Amanat kertoi saaneensa postitse kirjeen, jossa häntä käskettiin kääntymään islamiin 14.8. mennessä. COP:n hiippakuntapapille Joseph Johnille lähetetyssä kirjeessä uhkailtiin seurakuntia itsemurhapommeilla.

Elokuun 11. vähemmistöjärjestö All Pakistani Minorities Alliance (APMA) vietti ”Vähemmistöpäivää”. APMA peräänkuulutti tasavertaisia oikeuksia Pakistanin vähemmistöille Pakistanin perustajan Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnahin ajatusten mukaisesti. Tuhansia ihmisiä eri vähemmistöistä osallistui APMA:n järjestämään suureen tapahtumaan. Osallistujina oli kristittyjä, hinduja, sikhejä ja parseja.

APMA oli myös laatinut julistuksen. Julistuksen vaatimuksiin kuuluu mm. todellinen ja pysyvä demokratia, vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit, sekä tasaveroiset mahdollisuudet uskonnollisille vähemmistöryhmille. APMA on onnistunut saattamaan yhteen Pakistanin vähemmistöt. Hindulainen lakimies sanoi: ”Hindulainen yhteisö osallistui suurimpaan vähemmistöjen tapahtumaan koskaan. Yhteisöni tukee täysin sitä julistusta, jota APMA on laatinut.”

APMA:n johtaja, Shahbaz Bhatti, sanoo, ettei eri uskonnollisten ryhmien välinen harmonia ole mahdollista Pakistanissa, jos samanarvoisuutta, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja uskonnonvapautta voida taata yhteiskunnassa. Bhatti sanoo puolustavansa vähemmistöjen oikeuksia viimeiseen hengenvetoonsa.

Lähteet MKV, VOM Canada, www.assistnews.net, Compass Direct, Open Doors

Pakistanin väestöstä 96 % on muslimeita.

Ei kommentteja: