9.10.2008

Hyökkäyksiä Egyptin koptikristittyjä vastaan

Suurin osa Egyptin vähemmistökristityistä on koptiortodokseja. Kristittyjä Egyptin väestöstä on noin 10 %. Tradition mukaan apostoli Markus vei evankeliumin Egyptiin ensimmäisellä vuosisadalla. Egyptin väestö oli pääasiassa kristittyjä 500-luvulla jKr. Kun arabimuslimit valloittivat maan 600-luvulla, juutalaisten ja kristittyjen täytyi kääntyä islamiin tai alistua islmamilaisen vallan ja lain alaisuuteen dhimminä. Polyteisteille muslimit eivät antaneet muuta mahdollisuutta kuin kääntymisen muslimiksi tai kuoleman.

Islamin vastustus merkitsi aina kuolemaa. Koptikristittyjen luostaritraditio suojeli heitä islamilaiselta jihad-hyökkäyksiltä. Egyptin kristityille kalifikunnan loppuminen ja sekulaarin arabinationalismin nousu merkitsi helpotusta. Mutta viimevuosikymmenten pääasiassa Saudi-Arabian wahhabalaisten edistämä islamismin nousu on tuonut mukanaan suvaitsemattomuutta, systemaattista sortoa, vainoa ja uskonnollisia konflikteja.

Neljännellä vuosisadalla perustettu Abu Fanan luostaria (Mallawissa, Minyan provinssissa) vastaan on hyökätty yli 12 kertaa vuodesta 2004 lähtien. Huhtikuussa 2008 munkit saivat hallitukselta luvan rakentaa muurin luostarin ympärille suojellakseen omaisuutta. Mutta rakennustöiden alettua, 31. toukokuuta 2008, noin kuudenkymmenen muslimin joukko hyökkäsi luostariin. Paikalle hälytetyt poliisit saapuivat vasta kolmen tunnin kuluttua. Poliisiasemalta paikalle oli matkaa vain kaksi kilometriä.

Luostarin omaisuus kärsi pahoin hyökkäyksestä ja kaksi noviisia ja yksi pappi haavoittuivat muslimien ammunnasta. Hyökkäävä joukko vangitsi mukaansa kolme pappia ja kidutti heitä vuorokauden ajan. Muslimit yrittivät pakottaa kidnapatut papit sylkemään ristin päälle ja kääntymään islamiin lausumalla islamilaisen uskontunnustuksen, shahadan.

Hallitus on haluton vetämään kristittyjä vainoavia muslimeja oikeuteen. Sen sijaan se kannustaa hyökkääjiä ja uhreja ”sovittelu istuntoihin”. Abu Fanan luostarin hyökkäyksen seurauksena munkit pakotettiin ”sovittelussa” luovuttamaan lähes 40 000 aaria maata ja luopumaan syytteistä hyökkääjiä kohtaa hintana ”rauhasta”. Nämä ”sovittelu istunnot” hylkäävät totuuden ja oikeudenmukaisuuden ja kannustaa muslimienemmistöä hyökkäyksiin ja tekee kristitystä vähemmistöstä yhä haavoittuvampia.

Lähde: WEA RLP

Ei kommentteja: