22.2.2009

Sri Lankan uusi laki rikkoo ihmisoikeuksia

Sri Lankan parlamentin odotetaan hyväksyvän maan ensimmäisen kääntymisen vastaisen lain tämän kuun aikana, joidenkin lähteiden mukaan 14. helmikuuta. Lakiehdotus esiteltiin toiseen kertaan parlamentille tammikuussa, ja sen odotetaan menevän läpi äänestyksessä.

Lakiehdotus annettiin alun perin jo vuonna 2004, ja voimaan astuessaan sitä rikkovalle voitaisiin langettaa erittäin korkeat sakot tai usean vuoden vankeustuomio. Rangaistuksen voisi saada yrittäessään saada Sri Lankan kansalaisen kääntymään uskonnosta toiseen. Kovin rangaistus odottaisi niitä jotka käännyttäisivät naisia tai lapsia.

Lakiehdotuksen on laatinut Jathika Hela Urumaya –puolue, jonka johto koostuu buddhalaisista munkeista. Maan perustuslain mukaan jokaisella on kuitenkin oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Myös YK:n yleismaailmallisessa ihmisoikeusjulistuksen artiklassa 18 sanotaan: ” Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen ...”

Sri Lankan 19 miljoonasta asukkaasta 71 % on buddhalaisia, 12 % hindulaisia ja 8 % muslimeita. Vain 1 % on evankelisia kristittyjä. Maa ja sen asukkaat ovat kärsineet 26 vuotta kestäneestä sisällissodasta sekä useista luonnonkatastrofeista, kuten tulvista ja vuoden 2004 tsunamista.

Useat tarkkailijat ja kommentaattorit sanovat lainsäädännön olevan seurausta srilankalaisten vähenevästä sitoutumisesta buddhalaisuuden oppeihin.

Lähteet: MKY, www.gfa.org

Ei kommentteja: