15.4.2009

Armenian uusi uskontolaki ja rikoslakia aiheuttavat huolta

Armenialaiset ihmisoikeuksien puolustajat sekä hengelliset yhteisöt ovat huolissaan Armeniassa suunnitteilla olevan uskontolain sisällöstä. Huolta aiheuttaa myös uuden ehdotettu rikoslain Artikla 162, jonka voimaantullessa uskonasioiden jakamisesta tulisi rikos. Molemmat lakiehdotukset hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä, alustavassa käsittelyssä. 

Euroopan neuvoston (EN) perustuslakiasioita käsittelevän asiantuntijaelimen Venetsian komission ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) odotetaan laativan yhteisen katselmuksen uusista lakiehdotuksista. Kyseiset elimet ovat työstäneet toimintaohjeita vastaaville suunnittelilla oleville laeille. Toimintaohjeista käsin tarkasteltuna Armenia suunnitellut lait sisältävät useita kyseenalaisia kohtia.

Armenian parlamentaarikko Armen Ashotyan, joka johtaa lakien käsittelyä, kertoi virkamiesten odottavan EN:n ja ETYJ:n katselmusta ennen kuin lait viedään lopulliseen käsittelyyn. Hän ei kuitenkaan luvannut että kaikki katselmuksen esittämät suositukset huomioitaisiin lakien laadinnassa.  

Sekä uskontolakiehdotus että ehdotettu lisäys rikoslakiin aloittivat kulkunsa parlamentissa 5. helmikuuta 2009. Muun muassa protestantit ja Venäjän ortodoksit ovat ilmaisseet huolensa lakiehdotusten sisällöstä.

Lakiesitysten on sanottu olevan ”vakava takaisku modernin, edistyksellisen ja liberaalin Armenian kehitykselle”. Uuden lain nojalla myös käännyttämisestä voisi saada sakon, joka vastaisi keskivertoihmisen viidensadan vuoden palkkaa.

Lähde: www.forum18.org

Ei kommentteja: