11.10.2009

Kazastanin heikko ihmisoikeustilanne

Kazakstan on pinta-alaltaan Keski-Aasian suurin valtio, ja sen väkiluku on alueen toiseksi suurin, 16 miljoonaa. Noin puolet kansasta on etnisesti kazakstanilaisia (muslimeita), toinen puoli koostuu uzbekeista (myös muslimeita), slaavilaisista (pääosin venäläisistä ja ukrainalaisista, jotka ovat yleensä joko ortodokseja tai muita kristittyjä) sekä muista pienemmistä vähemmistöistä, kuten korealaisista, saksalaisista ja puolalaisista.

Kazakstan tulee toimimaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön(ETYJ) puheenjohtajana vuoden 2010. Uskonnonvapausjärjestä Forum 18 selvityksen mukaan maan viranomaiset rikkovat edelleen kansalaistensa uskonnonvapautta vastaan. Uskonnonvapauden puuttuminen kulkee rinnan Kazakstanin huonon ihmisoikeustilanteen kanssa. Maassa ei ole todellista mielipiteenvapautta eikä kokoontumis- ja yhdistymisvapautta.

Forum 18 on dokumentoinut mm. seuraavia rikkomuksia: viranomaiset hyökkäävät uskonnonvapautta vastaan, alkaen presidentti Nursultan Nazarbaevista aina paikallisviranomaisiin saakka, uskonnollista kirjallisuutta sensuroidaan, valtion media ja tiedotus rohkaisee vähemmistöjen uskonnollista syrjintää, lait asettavat rajoitteita uskonnonvapaudelle, viranomaiset tekevät ratsioita, kuulusteluja ja epäoikeudenmukaisia oikeudenkäyntejä sekä uhkailevat ja sakottavat ilman todellista syytä. Uskonnonvapauden rajoitukset koskevat niin rekisteröityjä kuin rekisteröimättömiä uskonnollisia yhteisöjä ja yhteisöihin kuuluvia henkilöitä. Laajemmin saat tietoa rikkomuksista Forum 18 tutkimuksesta, www.forum18.org.

Lähde Forum 18 ja MKY

Ei kommentteja: