10.3.2011

4000 muslimin joukko hyökkäsi kopti-kylään

Lähes neljäntuhannen muslimin väkijoukko hyökkäsi kopti-kristittyjen koteihin 5.3.2011 Soulin kylässä, Atfif Helwanin alueella. Kylä sijaistsee 30 km päässä Kairosta. Väkijoukko sytytti palamaan St. Minan ja St. Georgen kirkkorakennuksen. Kirkon pastori Isä Yosha ja kolme diakonia jäivät sisälle kirkkoon. On vielä epävarmaa kuolivatko he palossa vai kaappasiko muslimijoukko heidät.

Paikalla olleiden mukaan väkijoukko esti palokuntaa pääsemästä kylään. Armeijan joukko, joka oli ollut kaksi edellistä päivää lähellä olevassa Bromilin kylässä kieltäytyi aluksi menemästä suojelemaan kopteja. Kun armeija lähetti lopulta kolme panssarivaunua kylään, muslimien vanhimmat käskivät heitä palaamaan väittäen, että tilanne oli jo rauhoittunut.

Tapahtuman jälkeen kylään on asetettu ulkonaliikkumiskielto. Kylässä asuu 12 000 kopti-kristittyä.

Tämä väkivaltaisen tapahtuman käynnisti koptimiehen, Ashraf Iskander, ja musliminaisen suhde. Päivää ennen väkivaltaista tapahtumaa kylässä oli kylän muslimijohtajien ja koptimiehen perheen sekä musliminaisen perheen välinen neuvottelu suhteesta, jota muslimit eivät hyväksyneet. Kokouksessa oli päätetty, että Ashrafin Iskanderin tulisi lähteä pois kylästä. Muslimit olivat jo polttaneet hänen talonsa.

Musliminaisen serkku oli aiemmin tappanut naisen isän poistaakseen "häpeän" suvusta, koska isä oli kieltäytynyt surmaamasta tytärtään suhteen takia. Tämä johti siihen, että naisen veli kostaa isänsä kuoleman tappamalla serkun. Kylän muslimit syyttivät kristittyjä näistä muslimien tekemistä häpeämurhista.

Hyökätessään kirkkoon muslimiväkijoukko räjäytti useita kaasupulloja kirkossa, veti alas ristin ja kupolit ja poltti kaiken kirkon sisältä. Katibatibia koptiyhdistyksen aktivisti Ramy Kamel lähetti hyökkäyksen aikana hätähuudon koptien kylän puolesta Coptic Hope satelliitti-tv:n kautta. Hän ilmoitti myös, että palavan kirkon sisällä oleviin pastoriin ja diakoneihin ei saatu yhteyttä ja he eivät vastanneet puhelimeensa.

Samaan aikaan muslimien väkijoukko oli murtautunut useiden koptien koteihin ja käskeneet heitä lähtemään kylästä. Koptit ovat paenneet ja osa piiloutui musliminaapureidensa koteihin.

Silminnäkijät sanoivat, että väkijoukko huusi hyökkäyksen aikana "Allahu Akbar" (Allah vallitsee) ja vannoivat että tulevat aamulla rukoilemaan Mekkaan päin kumartuneena kirkon raunioissa.

Lähde: Assyrian International News Agency, http://www.aina.org/news/20110304222016.htm

Ei kommentteja: