10.5.2011

Syyrian kristityt pelkäävät ääri-islamin nousua

Pääsiäistä edeltävinä päivinä Syyrian kristityillä olisi tavallisesti ollut kädet täynnä pääsiäisvalmisteluja, mutta tänä vuonna mitään merkkejä tästä ei juuri näkynyt. Hallituskriittisiin mielenosoituksiin oli vastattu raa’alla väkivallalla, seurauksena n. 300 kuolemaa, ja sen jälkeen paraatit, kulkueet ja muu julkinen juhliminen kiellettiin. Loppujen lopuksi pitkänperjantain jumalanpalveluksiin osallistui puolet vähemmän ihmisiä kuin normaalisti, sillä ihmiset pelkäsivät liikkua ulkona. Vuosikymmenien aikana presidentti Bashar al-Assadin hallitus on valvonut myös kristittyjen etuja ajamalla tiukasti sekulaarista politiikkaa ja rajoittamalla Muslimiveljeskunnan vaikutusvaltaa.

Kristityt, jotka muodostavat n. 10 % Syyrian väestöstä, eivät yleensä ole osallistuneet hallituskriittisiin mielenosoituksiin, koska ovat pelänneet hallitusvaihdoksen seurauksia. Syyriassa on monta kristillistä kirkkoa, mm. roomalais-katolinen, kreikkalais-ortodoksinen, kreikkalais-katolinen ja syyrialais-katolinen kirkko. Heidän yhteinen historiansa tällä alueella on lähes 2000 vuoden pituinen.

Liikkeellä olevien huhujen mukaan Damaskoksen alueen kirkkoja ja seurakuntia vastaan on suunnitteilla hyökkäyksiä, minkä takia kymmeniä hääjuhlia on peruttu äärimuslimien hyökkäysten pelossa. Kristityt pitävät lapsensa kotona koulusta, eivätkä uskalla liikkua ulkona. Esimerkkejä tästä ovat Maher El-Gohary (58) ja hänen tyttärensä Dina (17), jotka helmikuussa pakenivat Egyptin vallankumousta Syyriaan elettyään kristityiksi kääntymisensä jälkeen kaksi ja puoli vuotta maan alla.

He ovat nyt paenneet Syyriasta edelleen Ranskaan, jonne he saapuivat 30. maaliskuuta, ja ovat hakeneet sieltä turvapaikkaa. El-Gohary joutui vaikeuksiin kotimaassaan Egyptissä vaadittuaan viranomaisilta henkilötodistuksensa uskontomerkinnän muuttamista muslimista kristityksi, ja päätti lopulta paeta maasta nopeinta reittiä eli Syyriaan. Hän kertoo, että Syyrian poliittisten levottomuuksien lisääntyessä hän sai kuitenkin myös siellä pelätä muslimien käännynnäisiin kohdistuvaa vastustusta. Hän sanoo, että Syyriassakin vainotaan kristityiksi kääntyneitä muslimeja.

Viime vuonna muutamat kristityt joutuivat yhteiskunnan painostuksesta jättämään kotinsa ja kuusi kristittyjen kohtaamispaikkaa suljettiin, osittain sen takia, että hallitus pelkäsi äärimuslimien ryhtyvän väkivaltaisuuksiin vastauksena kääntymysten määrän nousuun. Monta kristittyä pidätettiin ja kuulusteltiin.

Lähteet: www.washingtonpost.com, www.opendoorsuk.org, MKY-viikkoraportti

Ei kommentteja: