29.5.2011

Väkivaltaa Egyptin koptikristittyjä vastaan

Viikolla 20/2011 luimme ja näimme uutisista raportteja Gizan Imbabasta, jossa kristityt ja salafistit (islamilainen ääriryhmittymä) ottivat väkivaltaisesti yhteen. Yhteenotoissa 12 ihmistä kuoli, joukossa sekä kristittyjä että muslimeja ja 200 haavoittui, ja pidätyksiä tehtiin runsaasti. Lisäksi kaksi kirkkoa ja suuri määrä kristittyjen koteja joutuivat varkauksien ja tuhopolttojen kohteiksi. Vastauksena näihin levottomuuksiin viranomaiset toistivat sitoutumisensa ääriuskonnollisen väkivallan kontrolloimiseen.

Nyt maan korkeimmat syyttäjäviranomaiset ovat käynnistäneet rikostutkinnan 23 salafistia vastaan, joiden on väitetty osallistuneen Imbaban väkivaltaisuuksiin. Epäiltyjä syytetään mm. terrorismista, harkitusta murhasta, julkisen ja yksityisen omaisuuden vahingoittamisesta sekä laittomasta uhkauksesta. Hallitus on myös ilmoittanut aikovansa sallia useiden presidentti Mubarakin aikana suljettujen kirkkorakennusten uudelleen avaamisen. Avaamispäätös on tehty jo 16 kirkon osalta, ja näistä kolme on jo avattukin. Tällä viikolla odotetaan vielä lisää avaamispäätöksiä, edellyttäen että kirkkojen ja niiden ympäristöjen turvallisuustoimet tyydyttävät viranomaisia. Alun perin kirkkojen sulkeminen perusteltiin mm. ääriuskonnollisten hyökkäysten vaaralla.

Valitettavasti ainakin yhden kirkon uudelleenavaus ei sujunut ongelmitta. Kun joukko kristittyjä lähestyivät torstaina 19. toukokuuta Neitsyeen kirkkoa Kairon Ain Shamissa, muslimeista (mm. salafisteista) koostunut väkijoukko yritti sulkea heidän tiensä. Ryhmät heittivät toisiaan kivillä, mutta poliisi puuttui tilanteeseen ja onnistui nopeasti palauttamaan järjestyksen. Muutama henkilö myös pidätettiin. Kristityt pääsivät tämän jälkeen kirkkoon takakautta. Haavoittumisia tai vaurioita ei ilmoitettu.

– – –

Gizan koptilais-katolinen piispa Antonios Aziz Mina on kahden mainitun hyökkäyksen jälkeen kritisoinut turvallisuusjoukkoja ja varoittanut anarkiasta. Piispan mukaan Egyptin poliisi ja armeija pelkäsivät ja reagoivat liian hitaasti Imbaban väkivaltaisuuksiin. Church in Need -nimisen vainottuja ja muita kärsiviä kristittyjä auttavan katolisen avustusjärjestön haastattelussa piispa vaati että väkivallan lietsojat saatetaan vastuuseen, ja sanoi: ”Poliisin pitäisi antaa tekijöille selvän viestin: ’Näin ette voi tehdä.’ Jos poliisi ja armeija eivät ryhdy toimiin, nykyisestä kaaoksesta tulee kehittymään täydellinen anarkia.”

Puhuessaan raporteista siitä, että poliisit tarvitsivat useita tunteja palauttaakseen rauhan ja järjestyksen, piispa Aziz sanoi: ”Armeija ei tule ryhtymään mihinkään toimiin syyllisiä vastaan, vaan haluaa pysyä puolueettomana. Poliisi tulee kyllä paikalle, mutta kovin hitaasti, eikä ole tarpeeksi vahva.” Piispa kertoi miten yksi hänen uskovistaan, 60-vuotias isoisä Naashaat Rateeb, tapettiin väkivaltaisuuksissa. Piispa kiitti Rateebin uskoa ja urhoollisuutta. Yksi hyökkäysten kohteeksi joutuneista kirkoista oli koptilais-ortodoksinen Neitsyt Marian kirkko. Silminnäkijöiden mukaan väkivaltaisuudet alkoivat 500 salafistin kokoonnuttua läheisen Pyhän Minan koptilais-ortodoksisen kirkon väittäen, että kirkossa pidettiin vankina kristitystä muslimiksi kääntynyttä naista. Nainen, joka on naimisissa ortodoksipapin kanssa, esiintyi myöhemmin televisiossa ja puolusti kristinuskoaan, mutta fanaatikot vastasivat väittämällä etsivänsä toista samoissa olosuhteissa ollutta naista. Tietojen mukaan sekä laukauksia että kiven- ja kranaatinheittoa esiintyi. Egyptin armeijan mukaan pidätetyt tulevat vastaamaan teoistaan sotilastuomioistuimissa, mikä on yritys hillitä enempiä levottomuuksia. Myöhempien raporttien mukaan armeija on lisännyt Kairon kirkkojen turvallisuustoimia.

Piispa Azizin mukaan yleisen järjestyksen palauttamiseksi tähän mennessä suoritetut toimenpiteet ovat riittämättömiä. Hän sanoo: ”Emme voi saada aikaan rauhaa ja sovitusta ellei väkivallan lietsojia saateta vastuuseen. Muuten sovituksesta tulee pelkkä kulissi, ja perusongelmat jäävät ratkaisematta.” Hän sanoo, että väkivaltaisuudet ovat olleet liikaa Egyptin kristityille. Monet heistä elävät vieläkin uudenvuodenpäivänä Aleksandrialaiseen koptilais-ortodoksiseen kirkkoon tehdyn hyökkäyksen jälkeisen pelon kourissa. Hyökkäyksessä kuoli 20 ihmistä ja vähintään 70 haavoittui. Toinen koptilais-katolinen johtaja, Luxorin piispa John Zakaria, totesi kuitenkin, että kristityt eivät suostu uhkausten nöyryyttämiksi. Toukokuun 9. päivänä pidetyssä haastattelussa piispa Zakaria sanoi: ”Viettäessäni viime viikonloppuna jumalanpalvelusta kylässämme, odotin uskovien olevan peloissaan ja rohkaisun tarpeessa, mutta olikin aivan päinvastoin. Luovuttaminen ei kuulu kansamme luonteenpiirteisiin. Heti seuraavana päivänä siivoamme sotkut ja aloitamme alusta. Ihmiset ovat päättäneet todistaa jatkossakin Jeesuksesta näillä alueilla, jossa Hän kävi jo eläessään.”
Lähde: MKY-viikkoraportti, www.meconcern.org, www.cip.nl

Ei kommentteja: