24.3.2012

Arabi-kevät kääntymässä pimeäksi syksyksi

Kristitty mies on tuomittu kuudeksi vuodeksi vankeuteen Muhammedin loukkaamisesta hänen kiisteltyään islaminuskoisen työtoverinsa kanssa.

Koulussa sihteerinä työskennelleelle Makram Diabille määrätty tuomio on kaksi kertaa pidempi kuin mitä kyseisestä rikoksesta lain mukaan voidaan määrätä. Tuomio on herättänyt syytöksiä siitä, että tuomari suosi muslimeja. Vihainen 2500-päinen joukko kokoontui oikeustalon ulkopuolelle vaatimaan syytetyn kuolemaa. Osa oli varustautunut veitsin, mutta poliisit estivät heitä pääsemästä oikeussaliin. Diabin islaminuskoinen asianajaja Ahmad Sayed Gabali sanoi, että ei ollut kokenut mitään vastaavaa 18 vuotta kestäneen uransa aikana. Hän kertoi: “Yli 80 kantajia edustanutta islamistiasianajajaa lukitsi oikeussalin ovet sisältäpäin. He eivät päästäneet tuomaria ulos eivätkä minua sisään puolustamaan asiakastani.” Oikeudenkäynti kesti 10 minuuttia.

Syytteet Diabia vastaan nostettiin 23.2., melkein kaksi viikkoa sen jälkeen, kun hän oli käynyt kiivaan keskustelun koulussa töissä olevan salafisti-opettajan kanssa. Syytteet nosti toinen opettaja, joka ei ollut paikalla kiistan aikana. Sen allekirjoitti myös 11 muuta opettajaa. Koulun islaminuskoinen henkilöstö meni lakkoon, kunnes Diab pidätettiin. Virallisten asiakirjojen mukaan Diabin väitetään sanoneen, että Muhammed olisi ahdistellut seksuaalisesti opetuslapsiaan. Syytetyn sisaren mukaan Diab oli vain kysynyt oliko totta, että Muhammedilla oli 40 vaimoa.

Tuomiosta valitettiin ja valitus oli tarkoitus käsitellä 16. maaliskuuta. Tuolloin oikeustalon sisä- ja ulkopuolelle oli kerääntynyt 300 islaminuskoista asianajajaa, jotka eivät päästäneet Diabin asianajajaa oikeustaloon. Kantajia edustaneet asianajajat sanoivat, että muslimi ei saa puolustaa kristittyä. Koptikristityn asianajajan Peter Sarwatin mukaan tuolloin sovittiin, että kristityt asianajajat jatkaisivat Diabin puolustajina. Kaksi koptikristittyä asianajajaa tarjoutui tehtävään, mutta myöhemmin kantajien asianajajat päättivät, että Diab ei saisi edes kristittyjä puolustusasianajajia. Paikalle saapuneita egyptiläisen järjestön kahta islaminuskoista asianajajaa ja aktivistia pahoinpideltiin. Myös poliisijohtaja ja kaksi egyptiläisten sanomalehtien toimittajaa loukkaantuivat.

Oikeudenkäyntiä ei aloitettu, koska tuomari tiesi, että puolustusta ei ollut päästetty paikalle. Päätuomari pakeni salin takaovesta, sillä häntäkin uhkailtiin. Valituksen uudeksi käsittelyajankohdaksi on määrätty 5. huhtikuuta.

Lähde: Stefanus-lähetys, Barnabas Fund ja AINA

Ei kommentteja: