28.5.2012

Kuwaitin hallitsija esti parlamentin ehdotuksen sharia-laista

Kuwaitin emiiri on estänyt islamisti-enemmistöisen parlamentin lakiehdotuksen, jonka mukaan sharia-laki olisi kaiken lainsäädännön perustaa.

Sheikki Sabah al-Ahmad al-Shabah ei kannatanut ehdotusta muuttaa maan perustuslain ainoaksi lähteeksi sharia-lain. Nyt islamilainen sharia-laki on määritetty maan lain pääasialliseksi lähteeksi. Emiirin hyväksyntä vaaditaan kaikkeen perustuslain muutoksiin.

Aloituksen takana on ”Islamilainen oikeus” -ryhmittymä. Ryhmittymä saavutti enemmistön parlamentissa helmikuun vaaleissa ja sen jälkeen ryhmittymä on tehnyt useita toimia vahvistaakseen islamin vaikutusta yhteiskunnassa. Ryhmittymällä on 31 paikkaa parlamentin 51 paikasta.

Poliittiset puolueet ovat Kuwaitissa kiellettyjä ja kansanedustajat muodostavat epävirallisia ryhmittymiä. Sharia-lain kannattaja kommentoi hylkäämisen jälkeen, että heidän täytyy yrittää vakuuttaa emiiri lakimuutoksesta tai saada laki läpi toisessa muodossa.

Kuwaitissa on merkittävä kristillinen vähemmistö, joka on 14 % väestöstä. Suurin osa heistä on maahanmuuttajia. Perustuslain muuttaminen siten, että sharia olisi sen ainoa lähde, tekisi heidän elämästään rajoitetumman ja myös vaarallisemman.

Toukokuun kolmantena päivänä (2012) Kuwaitin parlamentti hyväksyi kiistanalaisen lakiehdotuksen, joka langettaisi islamin keskeisten henkilöiden ja Koraanin pilkkaamisesta kuoleman rangaistuksen.

Myös tämä lakimuutos vaatii emiirin hyväksynnän. Emiirillä on 30 päivää aikaa tehdä päätöksensä. Sharia-lain hylkääminen osoittaa, että todennäköisesti myös kuolemanrangaistus Koraanin pilkasta estetään.

Estäessään lakimuutokset emiiri on todennäköisesti huolissaan Kuwaitin maineesta ulkomailla. Lakiehdotus on herättänyt runsaasti kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöjen taholta. Ehdotetut lakimuutokset ovat hälyttäviä ja ovat kansainvälisten ihmisoikeuskäsitysten vastaisia. Ne vaarantaisivat niiden ihmisten elämän, jotka haluavat toteuttaa elämässään kansainvälisesti hyväksyttyä sanan- ja uskonnonvapautta.

Lähde: Barnabas Fund

Ei kommentteja: