21.10.2012

Iranissa 18 kristittyä vangittuna heidän kristillisen uskonsa tähden


Iranilainen muslimitaustainen kristitty Vahid vapautettiin lokakuun 9:nä päivänä (2012). Hän oli ollut vangittuna toukokuusta lähtien. Vahidin vapautus on ehdollinen ja hänet tullaan myöhemmin haastamaan oikeuteen. Mitään yksityiskohtia eikä aikataulua syytteestä häntä vastaan ole julkaistu.

Seitsemän kristittyä Church of Iran -kirkosta on vangittu viranomaisratsiassa kodissa pidettyyn jumalanpalvelukseen. Pidätykset tapahtuivat Shirazin kaupungissa Farsin maakunnassa. Ratsian suoritti Iranin turvallisuuspalvelu. Seuraavat henkilöt vietiin pidätyksen jälkeen tiedotusministeriön Plaque 100 -nimiseen pahamaineiseen vankilaan: Mohammad (Vahid) Roghangir, Suroush Saraie, Roxana Forughi, Eskandar Rezaie, Bijan Haghighi, Mehdi Ameruni ja Shahin Lahooti.
Kotijumalanpalvelukseen osallistuneita vanhuksia uhkailtiin mutta heitä ei pidätetty. Pidätykset ovat osa sarjaa, joilla ahdistellaan paikallisia kristittyjä. Useisiin kirkkokuntien jäseniä on pidätetty uskonnollisista syistä viimeisten viikkojen aikana Iranissa.
Viisi muslimitaustaista kristittyä, jotka ovat olleet vangittuina Shirazissa 8. helmikuuta 2012 lähtien, pidetään edelleen vangittuina. Viranomaistietojen mukaan heidän tapauksensa olisi käsitelty tuomioistuimessa 15. lokakuuta. Heitä syytetään osallistumista kristilliseen ja islamilaisen valtion vastaiseen toimintaan. Pidätetyt ovat Homayoun, Fariba, Mojtaba, Mohammed-Reza ja Vahid. Heistä yksi on nainen.

Farshid Fath on myös muslimitaustainen kristitty joka istuu kuusivuotista vankilatuomiota Iranissa. Farshid vangittiin 26. joulukuuta 2010 kristittyjen pastoreiden joukkopidätyksen yhteydessä. Hänet vietiin suoraan Evin-vankilaan Teheraniin, missä hänet on pidetty sen jälkeen.

Vankeuden alun Farshid Fath joutui olemaan eristymissellissä ja häneltä on kielletty kaikki yhteydenpito perheeseensä. Maaliskuussa 2012 hänet tuomittiin valtionvastaisesta poliittisesta toiminnasta. Syynä oli hänen toimintasa Iranin kotiseurakuntien verkoston johtajana. Kesäkuussa pastori Fathin tekemä valitus hylättiin ja hänen kuusivuotinen tuomionsa pysyy voimassa.

Eri puolella Irania on vähintään 18 kristittyä vangittuina heidän uskonsa ja kristillisen toimintansa takia. Toiset ovat Farshidin lailla tuomittu, mutta useita ei ole virallisesti syytetty mistään. Syyskuun lopun jälkeen on raportoitu kristittyjen uusista pidätyksistä useassa iranilaisessa kaupungissa.

Lähteet: www.meconcern.org, www.csw.org.uk ja MKY

.

Ei kommentteja: