9.2.2013

Burmassa menossa kansanmurha länsimaiden välittämättä

Burman autoritaarinen hallinto on aloittanut täysimittaisen sodan kristittyä kachin-kansaa vastaan. Kachinit ovat yksi Burman uskonnollisista ja etnisistä vähemmistökansoista. Kachinin osavaltiossa tilanne on katastrofaalinen. Laizan kaupungissa armeija hyökkää siviilejä vastaan taisteluhelikoptereilla ja pommikoneilla. Kachin-kansa on etnisen puhdistuksen kohteena – harvinaisen raa’an, etnisen ja uskonnollisen vihan ajaman, sodan kohteena.

Lontoon Yliopiston itämaisten ja afrikkalaisten tutkimusten osaston Guy Horton kertoo taistelun olevan erilainen kuin mitä hän on aikaisemmin nähnyt Burmassa. Tammikuun 25. päivänä 2013 hän kirjoittaa Kachin-osavaltion pohjoisosista: ”Monta päivää olen nyt kuunnellut Burman armeijan kranaatti- ja tykistötulta sen lähestyessä hitaasti. Siviiliväestö valmistautuu pahimpaan.”

"Kirkko on avoinna vuorokauden ympäri. Ihmiset rukoilevat konfliktin loppumista. Kachin-kansan sotilaat, kymmenien tuhansien siviilien tukemana, taistelevat selviytymisen puolesta moninkertaisesti suurempaa Burman armeijaa vastaan.” Horton toteaa, että kachin-kansalla on Burman enemmistöstä poikkeava uskonto ja etnisyys, johon he ovat sitoutuneet. Tästä syystä konfliktissa on kysymys kansanmurhasta.

Horton jatkaa: ”Kachin-sotilaiden puolustus Burman armeijaa vastaan ei tule kestämään kauan. Heitä vastassa ovat armeijan pommikoneet, tykistö ja kranaatinheittimet sekä murskaava miesylivoima. Kachin on vaikeaa suojella siviilejään edes lyhyen aikaa.” Horton pelkää, että kriisistä seuraa humanitäärinen katastrofi ja raakoja ihmisoikeusloukkauksia. Länsimaat ovat välinpitämättömiä kriisiä kohtaa. Horton syyttää  niiden olevan siten ”kanssarikolliseksi hyökkääjien rinnalla”.

Horton arvelee, että Burman muiden ei-burmalaisten kansakuntian järjestöt tulevat tarjoamaan aktiivisesti apua kachineille. Burma on vaarassa liukua yhä syvemmälle sisäisiin selkkauksiin. Hortonin mukaan kyse ei ole paikallisista levottomuuksista, vaan on laajasta sotilaallisesta hyökkäyksestä, jossa on viitteitä etnisestä ja uskonnollisesta vihasta kachin-kansaa kohtaan.

Lähteet: http://rlprayerbulletin.blogspot.com, www.assistnews.net ja MKY viikkoraportti
.

Ei kommentteja: