3.5.2014

Yli 100 kylän asukasta tapettu ja 200 koulutyttöä kaapattu Nigeriassa

Islamilainen terroristijärjestö, Boko Haram, on hyökännyt kristittyjen Izghe-nimiseen kylään, joka sijaitsee Borno-osavaltiossa. Hyökkäys tapahtui helmikuun 15. päivänä 2014. Hyökkäyksessä tapettiin 106 kylän asukasta ja tuhottiin kauppoja ja varastettiin kulkuneuvoja.

Boko Haram -järjestön päämääränä on ajaa kristityt pois tai tappaa heidät koko Pohjois-Nigeriasta ja perustaa sen jälkeen islamilainen valtio, jossa on toiminnassa islamilainen sharia-laki.

Lähes sata järjestön jäsentä hyökkäsi Izghen-kylään kuorma-autoilla ja moottoripyörillä, kertoo silminnäkijä Ali Ndume BBC:lle. He ampuivat tai hakkasivat kuoliaaksi kaikki kylän miehet, jotka oli kerätty keskusaukeamalle. Järjestön jäsenet kiersivät ovelta ovelle etsien piiloutuneita miehiä. Löydettyään heitä, he ampuivat heidät tai leikkasivat heidän kurkkunsa.

Nigerian armeija oli jättänyt alueen sen jälkeen kun yhdeksän sotilasta oli tapettu edellisellä viikolla. Armeijan lähtö jätti alueen alttiiksi Boko Harmin hyökkäykselle. Sotilaita ei tullut paikalle suojelemaan kyläläisiä koko viiden tunnin hyökkäyksen aikana.

Lähde: VOM Be-A-Voice Network –uutiskirje ja BBC-nettisivut

Boko Haram kaappasi huhtikuun puolivälissä yli kaksisataa koulutyttöä Nigerian koillisosassa Chibokin kylästä. Kaapatut tytöt olivat 16 – 19-vuotiaita. Kaappaajat olivat pukeutuneet Nigerian armeijan asuihin ja väittivät evakuoivansa tytöt. Lähes kolmesataa tyttö siirrettiin autojen lavalle, vartijat ammuttiin ja koulu sytytettiin tuleen.

Kuorma-autot ajoivat yön selässä Sambisan metsään, joka sijaitsee lähellä Kamerunin rajaa. Osan teinitytöistä onnistui paeta matkalla. Noin kaksisataa tyttöä on silti edelleen kateissa.

Uutistoimisto AP:n mukaan tyttöjä pakkonaitetaan Boko Haramin sisseille. Boko Haram on hausan kieltä ja tarkoittaa "länsimainen koulutus on kiellettyä".

Lähde: Helsingin Sanomat

Ei kommentteja: