29.6.2014

The Guardian -lehti kirjoittaa kristittyjen vainoista

The Guardian -lehti julkaisi Owen Jonesin ansiokkaan artikkelin kristittyjen vainoista. Hän kirjoitti sudanilaisen Meriam Ibrahimin tapauksen nostavan esille maailmanlaajuisen kristittyjen vainon. Jones kirjoittaa, että kristittyjen vainoista ei kirjoiteta ja puhuta paljoakaan ja arveli, että taustalla voi olla pelko islamofobian kasvusta. Hän lainaa Rupert Shorttia, joka on kirjoittanut kristofobiasta ja siitä, että kristittyjen vainot ovat ”liberaalinen sokea piste”.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuskeskuksen mukaan kristityt ja muslimit ovat vainotuimmat uskontoryhmät maailmassa. Tutkimuskeskuksen mukaan vuonna 2012 kristityt kohtasivat vainoa 110 maassa ja muslimit 109:ssä. Saman tutkimuskeskuksen mukaan 33 % maailman maissa on korkea vihamielisyys jotain uskontoa kohtaan.

Owen Jones jatkaa, lainaten Open Doors UK -järjestöä, että Sudan ei ole pahin uskonnonvapauden rikkoja. Open Doors -järjestö on rankannut sen 11. World Watch -listallaan. Pohjois-Korean diktatuuri on listan kärjessä. Maassa on kymmeniä tuhansia kristittyjä vangittuina karuilla vankileireillä.

Nigeriassa ääri-islamilainen Poko Haram hyökkää kristittyjä ja maltillisia muslimeja vastaan maan koillisosassa. Sri Lankassa yli 2000 kristittyjä protestoi julkisesti tänä vuonna maan uskonnonvapauden puutteesta ja radikaalibuddhalaisten hyökkäyksistä kirkkoihin.

Lähi-idässä kristittyjen olot ovat huonontuneet voimakkaasti viime vuosina. Irakin valtaamisen seuranneessa sekasorrossa maassa jo kaksi vuosituhatta olleet kristityt yhteisöt on tuhottu. Noin kolme neljäsosaa maan kristityistä on paennut maasta. Viime vuoden joulupäivänä äärijärjestöt tappoivat 35 kristittyä autopommeilla hyökkäyksissä kirkkoihin.

Naapurimaassa Syyriassa islamistiset fundamentalistiryhmät ovat säätäneet, että kristittyjen täytyy kääntyä muslimeiksi tai maksaa jizya-veroa siitä, etteivät ole muslimeja ja hyväksyä jumalanpalvelusten rajoittamiset tai heidät teloitetaan.

Saudi-Arabia kieltää täysin kirkkojen ja muiden ei-islamilaisten jumalanpalveluspaikkojen rakentamisen. Maa kieltää myös Raamattujen tuonnin ja jakamisen sekä uhkaa lakinsa voimalla kristityiksi kääntymisestä kuoleman tuomiota. Viime vuonna esimerkkinä maan tuomioistuin tuomitsi miehen ruoskittavaksi ja vankeuteen yrityksestä käännyttää naisen kristityksi. Owen Jones kritisoi Ison Britannian hallintoa siitä, että se varustaa aseellisesti tätä hallintoa. Vuonna 2013 Iso Britannia möi Saudi-Arabialle 1,6 miljardin punnan arvosta aseita.

Owen Jones päättää artikkelinsa vetoomukseen siitä, että niiden, jotka julistavat uskonnollista suvaitsevuutta ja moninaisuutta, täytyy ehdottomasti puhua äänekkäämmin vainottujen kristittyjen puolesta. Jones painottaa vielä, että kärsimys ja vaino ovat todellisia ja pahenevat monin paikoin.

Lähde: theguardian verkkosivutEi kommentteja: