7.8.2014

Sadat tuhannet ovat paennut ISIS:n terrorivaltaa Irakissa

Arabialainen N-kirjaimeista on tullut solidaarisuuden osoitus Irakin kristityille. ISIS on maalannut kirjaimen kristityiltä ryöstämiin rakennuksiin merkiksi siitä, että ne ovat islamilaisen kalifaatin omaisuutta. N-kirjain tarkoittaa Nazarene eli kristitty
.
Ääri-islamilainen ISIS-järjestö on saanut haltuunsa noin kolmasosan Irakista. ISIS on julistanut perustavansa kalifaatin eli islamilaisen valtakunnan Irakiin ja Syyriaan. Järjestö valtasi heinäkuussa 2014 Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin. Valtausta seurasi hirmuhallinto ja uskonnolliset puhdistuksen. Internetissä on jaossa järkyttäviä videoita katkotuista päistä ja toreille ripustetuista ammutuista ihmisistä. ISIS ei salli muuta uskonnollisuutta kuin oman jyrkänlinjan tulkintansa islamista. Myös shiiat ja muut Irakin muslimivähemmistöt ovat joutuneet ISIS:en hallitsemalla alueella vainotuiksi. Osa heistä on paennut ja osa on teurastettu raa’alla tavalla.

Valloitettuaan Mosulin ISIS:en taistelijat antoivat kaupungin kristityille kolme vaihtoehtoa: kääntyä muslimiksi, maksaa islamilaista toisuskoisille tarkoitettua korkeaa veroa (jizya) tai kuolla. Kaupungista paenneet kertovat ISIS:en julistaneen, että islamilaisessa valtakunnassa ei ole tilaa kristityille. Mosulista pakeni arviolta 1500 kristittyä. Heidän kaupunkiin jäänyt omaisuus merkittiin arabialaisella N-kirjaimella, joka tarkoittaa nazarine eli kristitty. Lisäksi ISIS ryösti kaupungista paenneiden mukanaan kuljettaman omaisuuden tarkastuspisteissä.

Mosulissa on noin 1,8 milj. asukasta ja se sijaitsee Niiniven provinssissa Tigris-joen varrella vastapäätä muinaista Niiniveä. Mosulin kirkot on muutettu moskeijoiksi ja kristilliset uskonnolliset symbolit ja kirjallisuus on tuhottu. ISIS:n taistelijat räjäyttivät Joonan hautauspaikalle rakennetun moskeijan.

Elokuun alussa (7.8.2014) ISIS valloitti Karakoshin kaupungin Mosulin lähettyvillä. Kaupunki on sanottu Irakin kristittyjen pääkaupungiksi. Suurin osa kaupungin asukkaita on paennut. ISIS:n taistelijat toistavat samat toimet kuin muissa valtaamissaan kaupungeissa, he muuttavat kirkot ja muut uskonnolliset rakennukset moskeijoiksi, tuhoavat ristit, kristillisen kirjallisuuden ja vanhat käsikirjoitukset. Pääosa Mosulin ja Karskoshin kaupunkien kristityistä ovat kaldealaisia katolisia.

Syyrin rajan lähettyvillä olevasta Sinjarin kaupungista on paennut taisteluja noin 200 000 ihmistä. Suurin osa heistä on jesidiläisiä. Jesidiläisten uskonto on islamia vanhempi. ISIS:n silmissä jesidiläiset ovat vääräuskoisia, jotka on tuhottava. Noin 30 000 jesidiläistä on paennut Sinjarin ympäristön vuorille. He ovat vaarassa nääntyä janoon ja nälkään. Suurimmassa vaarassa ovat pakolaisten mukana olevat lapset. YK on varoittanut, että jesidejä uhkaa joukkomurha ISIS:n taholta.

Vuoden 2014 ensimmäisen puolen aikana Irakissa on surmattu noin 5600 siviiliä, 11 700 on haavoittunut ja noin 1,2 milj. ajettu pois kodistaan väkivaltaisuuden tähden. Osa pakolaisista on saanut suojapakan Kurdistanin autonomisesta tasavallasta. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa pitämään ylimääräisen kokouksen. Paavi Francis on vedonnut kansainvälistä yhteisöä antamaan kaiken mahdollisen avun, niille jotka on ajettu kodeistaan.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Iltalehti, BBC, Anglican News, The Guardian

1 kommentti:

Pantalone kirjoitti...

Minusta on kerrassaan outoa, tai pikemminkin hc-makaaberia, että nämä takaisin kotimaihinsa palailevat isis-terroristit saavat sankarin vastaanoton. SDP:n Tuula Väätäinen jopa keksi vaatia, että heidän pitäisi saada sotilastapaturmalain mukainen suoja ts. heidät pitäisi julistaa sotaveteraaneiksi.
Jos kerran jonkun epäillään 2ms:n aikaan kuuluneen esim. SS-joukkoihin, nikn hänet pidätetään välittömästi ja hänen asiansa tutkitaan perinpohjaisesti. Miksi näiden isis-terroristien suhteen ollaan joko täysin passiivisia tai vaaditaan jopa valtiollisesti palkittavan, kuten tämä T. Väätäinen keksi.
...on maailmankirjat sekaisin pahemman kerran.