21.4.2007

Kristittyjä kustantajia murhattu raa’asti Turkissa

Turkin Malatyassa Zirve-kustantomassa tapahtui keskiviikkona 18.4.07 klo 13.30 raaka murha. Kaksi turkkilaista kristillistä kustantajaa ja yksi saksalainen surmattiin kädet ja jalat tuoliin sidottuina viiltämällä kurkku auki. Yksi surmatuista oli kristillistä Zirve-kustantamoa johtanut Necati Aydin. Kustantamo on saanut aikaisemmin uhkauksia koska se levittää Raamattuja Malatyan kaupungissa.

Poliisi on pidättänty torstaina kymmenen epäiltyä 19 - 20 -vuotiasta miestä. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan epällyt kirjoittivat tunnustuskirjeen. Kirjeessä epäillyt sanoivat murhien motiivikseen maansa ja islamin uskonsa puolustamisen.

Veriteko on tuomittu laajalti Turkissa ja Euroopassa. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kutsui veritekoja "barbaarimaiseksi". Turkin ulkoministeri Abdullah Gül kommentoin teon vahingoittaneen Turkin mainetta ulkomailla. Myös Malataya kuvernööri tuomitsi teon voimakkaasti. Turkin valtion uskonnollisten asioiden johto painottaa, että tappaminen on selkeää uskontonsa pettämistä.

Turkin protestanttisen yhteisön edustajien mukaan vihamielisyys turkkilaisia kristittyjä vastaan on kasvamassa maassa. Suvaitsemattomuus Turkissa ei ole aiemmin ollut näin huonolla tasolla. Turkin protestanttisen allianssin edustajan Bedri Pekerin mukaan jotkut poliittiset puolueet ja myös osa mediasta provosoi avoimesti väkivaltaisuutta Turkin kristittyjä vastaan.

Turkin perustuslain mukaan maassa pitäisi olla uskonnonvapaus. Turkin laki ei myöskään kiellä lähetystyötä maassa. Turkin oppilaitosten (TIMAV) edustajan Ahmed Agirbaslin mukaan kaikkien uskontojen edustajat ovat oman uskontonsa lähetystöntekijöitä ja lisää, että islamilla on myös omaa lähetystyötä kristillisyyden keskuudessa.

Euroopan parlamentin jäsen Joost Lagendijk mainitsee, että murhat antavat negatiivisen viestin Euroopalle: ”Eurooppa aistii, että murhat osoittavat sen, että jokainen joka yrittää vaihtaa islamin toiseen uskontoon Turkissa kokee saman kohtalon.” Ranskan ulkoministeriön puhemies Jean-Baptiste Mattei mainitsee, että on hyvin tärkeää, että Turkin hallitus vetoaa kaikkien uskontojen ja etnisten taustojen hyväksymisen puolesta. Mattein mukaan Turkin hallituksen pitäisi julkaista julistus suvaitsevaisuuden puolesta.

Italian pääministeri Romano Prodi sanoin Etelä-Korean matkallaan, että hyökkäys ei auta Turkin EU-jäsenyyshakemusta. Saksan liittokansleri Angela Merkel painotti, että hyökkäys osoitti, että Turkki ei ole kykenevät suojelemaan uskonnonvapautta maassa.

Lähde mm. Turkish Daily News, http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=71187
ja Helsingin Sanomien Internet-sivut

Turkin väestöstä muslimeja on 99,6 % ja kristittyjä 0,3 %.

1 kommentti:

Tommi Karjalainen kirjoitti...

Hyvä kirjoitus - harmi, ettei asiasta uutisoitu Suomessa enempää!