5.5.2007

Ihmisoikeuslakimies vangittuna

Ngyen Van Dai on Vietnamin valtion virallisesti hyväksymän evankelisen kirkon jäsen ja suomalaisen MKY:n yhteistyökumppani. Hänet pidätettiin 6. maaliskuuta 2007 syytettynä työstään uskonnonvapauden puolustajana. Dai kuuluu Vietnamin harvoihin ihmisoikeuslakimiehiin ja hän on myös Advocates International -järjestön jäsen. Hän puolusti kuutta vangittua mennoniittikristittyä vuosina 2004 - 2005.

Myös Dain virkaveli Le Thi Cong Nhan vangittiin samoin perustein. Molemmat joutuvat oikeuteen 11. toukokuuta 2007 syytettynä Vietnamin kommunistisen valtion solvaamisesta. Oikeudenkäynnistä ei odoteta muuta kuin teatteria.

Viranomaiset ovat kieltäneet Dain vaimoa, rouva Khanhia tapaamasta puolisoaan. Hänelle ei ole luovutettu ainoatakaan asiakirjaa miehensä vangitsemisesta, mikä on lain vastaista. Vaimon kotipuhelimen ja kännykän palvelut ovat katkaistut ja poliisi sanotaan jopa yrittäneen yllyttää naapureita nousemaan Dain vaimoa vastaan.

Lähde: VOM Canada

Päivitys uutiseen 9.12.2007

Vietnamilaisen kristittyn lakimiehen Nguyen Van Dain ja hänen kollegansa Le Thi Cong Nhanin vankeustuimiosta on tehty valitus. Valitus käsiteltiin tuomioistuimessa 28.11.2007. Valituksesta huolimatta heitä ei ole päästetty vapaaksi, mutta heidän tuomioitaan lyhennettiin vuodella. Molemmat on tuomittiin toukokuussa 2007 viideksi ja neljäksi vuodeksi vankilaan. Tuomion syyksi on ilmoitettu virallisesti Vietnamin Sosialistisen Tasavallan vastaisen propagandan levittäminen.

Yleisesti uskotaan, että Dain ja Nhanin vangitseminen johtui heidän toimimisestaan ihmioikeuksien puolustajana ja demokratian kannattajina. Vangitseminen on saanut suurta kansainvälistä huomiota ja yleisesti odotettiin, että tämä huomio olisi tuonut mukanaan vapauttavan tuomion valituksen käsittelyn tuloksena. Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat hyvin pettyneitä Vietnamin viranomaisiin tässä tapauksessa.

Lähde: Christian Solidarity Worldwide

Vietnamissa on voimassa yhden puolueen järjestelmä. Kommunistipuolue hallitsee maata. Väestöstä on 54 % buddhalaisia, 22 % ateisteja ja 8 % kristittyjä.

Ei kommentteja: