9.2.2010

Yli vuoden vangittuna ja kidutettuna


Gao Zhisheng on kiinalainen perheen isä ja ihmisoikeusjuristi. Hän on ympäri maailmaa tunnettu yhtäläisten oikeuksien ja vapauden puolustajana. Gao oli vuonna 2008 ehdokkaana Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Gao Zhisheng on ollut usemman kerran vuodesta 2005 eteenpäin Kiinan valtion viranomaisten vangitsemana ja kidutettavana. Päästyään vapaaksi hän kertoi julkisesti kohtelustaan ja kidutuksesta vangitsemisensa aikana.


Vuosi sitten, helmikuun 4. päivänä 2009, Kiinan viranomaiset (Public Security Bureau, PSB) pidättivät Gao Zhishengin kotoaan ja hän katosi Kiinan vankeusjärjestelmään. Nyt vuoden jälkeen Gao on yhä kateissa ja hänen tilansa on tuntematon. Pitkään luultiin, että Gao Zhisheng on kuollut vankeutensa aikana kidutukseen. Mutta tämän vuoden alussa, tammikuun 21. päivänä 2010, Kiinan ulkoministeriön puhemies Ma Zhaoxy antoi ymmärtää Gaon olevan hengissä. Hän vastasi Gaoa koskevaan kysymykseen mediakonferenssissa ja antoi ymmärtää, että viranomaiset ovat ratkaisseet Gaon tapauksen ja hän on ”siellä missä hänen kuuluu olla Kiinan lain mukaisesti”.

Pyydämme julkisesti Kiinan viranomaisia vapauttamaan välittömästi Gao Zhishengin.

Toimi sinäkin Gao Zhishengin puolesta ja allekirjoita vetoomus hänen vapauttamiseksi osoitteessa http://www.freegao.com

Lähde: China Aid

Päivitys 5.4.2010

ChinaAid-järjestön mukaan viranomaisten pidättämä kristitty lakimies, Gao Zhisheng olisi keskustellut puhelimessa puolisonsa ja lastensa kanssa marraskuun 28. päivänä (2010). Yhteydenotto on ensimmäinen sen jälkeen kun kiinalaiset poliisit pidättivät hänet 4.2.2009.

Gao keskusteli lyhyesti Associated Pressin ja Reutersin toimittajien kanssa puhelimitse. Hän ilmoitti, että hänet oli vapautettu vankeudesta kuuksi kuukautta sitten ja viety Wutain Shan vuoristoon Pohjois Shanxin provinssiin.

Gao ei antanut tietoja olosuhteista, koska hänen oli kielletty antaa haastatteluja. Todennäköisesti hän oli viranomaisten tiukassa valvonnassa.

Gaon puoliso, Geng He, ja lapset olivat uutisesta suuresti helpottuneita ja iloisia siitä, että heillä oli mahdollisuus keskustella Gaon kanssa lyhyesti. Geng He toivoo saavansa pian puolisonsa luokseen.

Lähde: VOM ja ChinaAid

Ei kommentteja: