25.1.2011

Wahhabilainen Saudi-Arabia

Saudi-Arabiasta saatujen tietojen mukaan vuoden 2010 aikana useat kristityt saivat kokea väkivaltaa uskonsa tähden. Edellisen vuoden aikana ei ole tullut tietoon vastaavia tapauksia. Ihmisoikeusjärjestöt kuitenkin olettavat väkivaltatapauksia olevan huomattavasti enemmän kuin tietoon on tullut. Saudi-Arabia on hyvin suljettu maa ja sieltä on vaikea saada paikkaansa pitävää tietoa.

Saudi-Arabiassa on hallitsee wahhabismi, joka on sunni-islamin fundamentalistinen suuntaus.

Yhdessä julki tulleessa tapauksessa kaksitoista filippiiniläistä kristittyä ja yksi pastori pidätettiin heidän osallistuttuaan hengelliseen tilaisuuteen yksityiskodissa lokakuun 2010 alussa. Heitä syytettiin käännyttämisestä. Heidät kuitenkin vapautettiin väliaikaisesti. Kristittyjä myös pakeni maasta vainojen tähden. Useissa tapauksissa oli kyse elämästä ja kuolemasta.

Suurin osa Saudi-Arabiassa olevista kristityistä on ulkomaalaisia, jotka ovat tulleet maahan työskentelemään väliaikaisesti. Heistä suurin osa on Filippiineiltä. Sen lisäksi, että heitä käytetään hyväksi työvoimana ja heille maksetaan huonosti, he kokevat henkistä ja fyysitä väkivaltaa heidän kristillisen uskonsa vuoksi. Maassa on myös joitakin islamista kristinuskoon kääntyneitä, jotka joutuvat pitämään uskonsa hyvin varjeltuna salaisuutena.

Tällä islamin ydinalueella uskonnollinen vapaus ei toteudu. Mikään laki ei takaa uskonnonvapautta, eikä sitä ole myöskään käytännössä. Oikeusjärjestys perustuu islamiin ja sharia-lakiin. Islamista pois kääntyminen on kuolemantuomion arvoinen rikos, ellei syytetty käänny takaisin islamiin. Vaikka hallitus tunnustaakin ei-muslimien oikeuden harjoittaa uskontoaan yksityisesti, uskonnollinen poliisi ei useinkaan kunnioita tätä oikeutta. Kaikki ei-islamilainen uskonnonharjoitus julkisesti on kiellettyä ja tällaisesta kiinnisaatu voidaan pidättää, vangita, ruoskia, pahoinpidellä tai karkottaa maasta. Islamista kääntyneet kristityt joutuvat myös elämään kunniamurhan pelossa mikäli heidän perheensä tai tuttavansa saavat tietää heidän uskostaan.

Lähde: Open Doors ja MKY

Ei kommentteja: