28.1.2012

Kristittyjä on joutunut pakenemaan Kashmirista Intiassa

Kristityt työläiset pakenevat Kashmir-laaksosta paikallisen sharia-tuomioistuimen tuomittua kolme kristittyä johtajaa syyllisiksi rikoksiin ja julistettua fatwan kristillisiä kouluja vastaan. Tuomioistuimen väitetään myös käynnistäneen ovelta ovelle -kampanjan, jonka tavoitteena on käännyttää islamista toiseen uskontoon kääntyneet takaisin islamiin. Tuomioistuin, joka toimii vailla oikeudellista toimivaltaa, katsoi Srinagarin All Saints Church -seurakunnan pastorin Chander Mani Khannan, hollantilaisen katolisen lähetystyöntekijän Jim Borstin ja kristityn työläisen Gayoor Messahin syyllistyneen ”laakson muslimien petolliseen houkuttamiseen kristinuskoon”. Kolme tuomittua olivat jo poistuneet alueelta, todennäköisesti kasvavien jännitteiden takia.

Kashmirin suurmuftin Bashir-ud-din Ahmadin johdolla sharia-tuomioistuin ”käski” valtion viranomaisia siirtämään kaikki alueen kristilliset koulut viranomaisten johdon alaisiksi. Tuomioistuin haluaa myös pakottaa alueen kristittyjä kouluja antamaan myös islamin ja muiden uskontojen opetusta. ”Koska Kashmir-laaksossa on muslimienemmistö, muslimiopiskelijoille on annettava islamin opetusta, ja lisäksi päivittäin aamurukouksen yhteydessä on laulettava Syed Mohammad Iqbalin kirjoittama rukous”, sanoi varamufti Nasir-ul-Islam.

Paikallinen lähde sanoo: ”Tuomioistuin antoi kristillisiä kouluja vastaan suunnatun fatwan siksi, että jotkut muslimiliikemiehet haluavat enemmän vaikutusmahdollisuuksia niihin, sillä kristilliset koulut tunnetaan laadukkaasta opetuksestaan.””Pakenin vaimoni ja lasteni kanssa Srinagarista, koska en tuntenut oloani enää turvalliseksi”, kertoi kristitty työläinen Kashmirista. ”Muslimit kävivät kotonani parikin kertaa uhkaamassa vanhempiani syrjäyttämisellä, jolleivät he luovuttaisi minua heille.” Toinen lähde kertoi muutaman miehen käyneen hänen perheensä ja ystävänsä luona Srinagarissa kysymässä hänen olinpaikkaansa. ”Vanhempieni kotona käydessään heillä oli kaikkien paikallisten kristittyjen ystävieni nimet, ja he kysyivät lisää alueen kristittyjen nimiä”, hän kertoi. ”Muslimimiehet käyvät jokaisen kristityn luona kehottamassa heidän perheitään huolehtimaan, että heidän lapsensa kääntyvät takaisin islamiin. He käyttävät koraanista poimittuja sitaatteja vakuuttaakseen perheet ja varoittaakseen heitä siitä, että jos heidän perheenjäsenensä eivät käänny takaisin islamiin, koko perhe syrjäytetään.”

Intian kristillinen neuvosto (All India Christian Council) varoitti siitä, että sharia-tuomioistuimen tuomio voi kannustaa äärimuslimeja väkivaltaan. ”Kirkko ei hyväksy petokseen tai pakkoon perustuvia kääntymyksiä”, sanoi neuvoston pääsihteeri tri John Dayal lausunnossaan. Hän viittasi myös Srinagarissa viime vuonna käyneeseen selvitysryhmään, joka ei löytänyt todisteita siitä, että ihmisiä olisi petkutettu tai pakotettu kasteeseen. ”Jokainen kaste on todistettavasti ollut vapaaehtoinen.” Kashmirin alueella on vain n. 400 kristittyä, ja näistä Srinagarissa asuu n. 300. Paikalliset olivat sitä mieltä, että kiristyvän yhteiskuntatilanteen takana on poliittisia pyrkimyksiä.

Useimmat Kashmirin muslimit ovat rauhanomaisia sufilaisen islamin kannattajia, mutta alueella on myös wahabismista vaikutteita saaneita äärimuslimeja.

Lähde: MKY viikkoraportti ja www.compassdirect.org

Ei kommentteja: