29.1.2012

"Kadonnut" ihmisoikeusjuristi Gao Zhisehng on vahvistetusti elossa, mutta vangittuna Länsi-Kiinassa

Kristitty ihmisoikeusjuristi Gao Zhisheng katosi Kiinan viranomaisten käsissä lähes kaksi vuotta sitten. Hänen olinpaikastaan ja kohtalostaan ei ollut tietoa. Gaon perhe ja tukijat kuulivat helpottavan uutisen uudenvuoden päivänä 2012, Gao Zhisheng on elossa. Häntä pidetään vangittuna kaukaisessa vankilassa autiomaan keskellä Länsi-Kiinassa. Viranomaiset ovat ilmoittaneet hänen kärsivän kolmen vuoden vankeustuomiota.

Gao pidätettiin huhtikuussa 2010 ja katosi sen jälkeen. Viranomaisten suorittamien pidätysten ja katoamisten sarja oli alkanut jo vuonna 2006. Viranomaiset ilmoittivat viimeisimmän pidätyksen ja tuomion syyksi koeajan rikkomisen. Joulukuussa 2011 Kiinan hallitus ilmoitti, että Gao on lähetetty kolmeksi vuodeksi vankilaan. Tämä oli ensimmäinen merkki siitä, että Gao oli elossa. Mutta hänen olinpaikastaan ei ollut mitään tietoa ennen kuin uuden vuoden päivänä vankilasta saapui ilmoitus.

Gao on vangittua Shayan vankilassa, joka sijaitsee Aksu prefektuurissa noin 1130 kilometriä lounaaseen Xinjiangin pääkaupungista Urumqista.

Lähde: China Aid

Ei kommentteja: