17.6.2012

Farsinkielisiä jumalanpalveluksia pitävä kirkko suljettiin Iranissa

Kesäkuun viidentenä päivänä 2012 Iranin viranomaiset ilmoittivat, että Teheranissa sijaitseva farsinkielinen kirkko on suljettava lopullisesti. Kirkon sulkeminen on osa viranomaisten toimintaa, jonka tavoitteena on sulkea kaikki Iranin farsinkieliset kirkot.

Kirkko sijaitsee Karaj-nimisessä kaupungissa, 20 km Teheranista länteen. Kirkko määrättiin suljettavaksi jo muutama vuosi sitten. Seurakuntajohtajat ovat siitä lähtien neuvotelleet viranomaisten kanssa, että läntisessä Teheranissa asuvat kirkon assyyrialaistaustaiset jäsenet voisivat vielä käyttää tiloja. Nyt sulkemiskäsky on valitettavasti virallistettu.

Kirkossa oli viime vuosina käynyt yhä enemmän farsinkielisiä muslimiperheistä tulevien iranilaisia. Tämä on herättänyt viranomaisten huomion kirkkoa kohtaan. Janat-Abadiin kerääntyy joka sunnuntai yli 70 kristittyä viettämään jumalanpalvelusta farsin kielellä. Farsia puhuvien ja muslimitaustaisten kristittyjen määrä on lisääntynyt ja tämä on suututtanut viranomaiset ja johtanut kirkkojen sulkemiseen.

Toukokuussa Teheranin AOG Central Church-kirkon johtokunta, 20 vuoden jatkuvan painostuksen jälkeen, pyysi jäseniään vapaaehtoisesti antamaan nimensä ja kansallisen henkilötunnuksensa viranomaisille. Rekisteröinnin tarkoitus on rajoittaa islamista kristinuskoon kääntyneiden osallistumista kirkon toimintaan. Rekisteröinnillä pyritään myös kirkon jäsenten tarkempaan valvontaan. Lähes kaikki sunnuntain kahteen jumalanpalvelukseen osallistuvista tulee muslimiperheistä. Molemmat jumalanpalvelukset ovat farsinkielisiä.

Osa kirkon jäsenistä luovutti tietonsa viranomaisille toukokuussa. Tästä seuraksena kesäkuussa viranomaiset ovat käyttäneet tietoja painostaakseen kristittyjä. Esimerkkinä tästä kirkkoon kuuluvalta yliopisto-opiskelijalta evättiin pääsy loppukokeeseen ja toinen rekisteröity seurakunnan jäsen sai potkut työpaikaltaan.

Shiia-islamilainen Iranin valtio pitää kristittyjä, etenkin islamista kristinuskoon kääntyneitä, valtion vihollisina ja myös länsimaiden välineenä sabotoida hallitusta. Viranomaiset hyväksyvät kristinuskon vain Iranissa eläville etnisille kristillisille vähemmistöille, kuten armenialaiset ja assyrialaiset. He eivätkä salli farsinkielisiä seurakuntia. Islamista kristinuskoon kääntyneet kokoontuvatkin mieluummin salaa kodeissa.

Lähde: www.compassdirect.org ja MKY-viikkoraportti

Ei kommentteja: