9.1.2013

Vangitsemisia ja vapautuksia Iranissa

Joulukuun 27. päivänä viidentoista poliisin ja turvallisuusagentin ryhmä keskeytti kotiseurakuntakokouksen Teheranissa. Tilaisuuteen oli kokoontunut noin 50 kristittyä joulunviettoon. Suurin osa heistä oli muslimista kristityiksi kääntyneitä.

Poliisi käyttäytyi pidätyksen yhteydessä kohteliaasti, mutta vaati kaikkia läsnäolijoita täyttämään hyvin yksityiskohtaisen kyselylomakkeen. Viranomaiset vaativat mm. yhteystiedot, sähköpostiosoiteen, sosiaalisten medioiden käyttäjätunnukset ja salasanat, sekä yksityiskohtia heidän kääntymisestä kristinuskoon. Myös paikalla olijoiden kännyköitä takavarikoitiin.

Viranomaiset ilmoittavat, että kaikki paikalla olevat tullaan kutsumaan myöhemmin  turvallisuustoimiston jatkotutkimuksiin.

Ratsian yhteydessä pidätettiin armenialaissyntyinen pastori Vruir Avanessian. Hän on edelleen vangittuna Teheranin Evin-vankilassa. Turvamiehet jatkoivat kotiseurakuntatilaisuudesta pastori Vruin kotiin, jossa he takavarikoivat tietokonetarvikkeita, cd-levyjä ja kirjallisuutta. Vruin puoliso ja lapset olivat kotona kotiratsian aikaan.

Pastori Vruilla on krooninen munuaistauti, joka vaatii dialyysi-hoitoa kahdesti viikossa. Vruin on kuitenkin saanut vankeutensa aikana sairaalahoitoa.

Joulupäivänä iranilainen pastori Yousef Nadarkhani vangittiin jälleen. Hän oli tekemässä päivittäistä ilmoittautumistaan Lakan-vankilaviranomaisille. Yousef Nadarkhanin edellistä vankilatuomiota oli määrätty pidennettäväksi. Hänelle oli aiemmin luvattu, että hän saisi vangittuna olemisen sijasta käydä päivittäin ilmoittautumassa vankilassa. Joulupäivän ilmoitusta tehdessään hänet kuitenkin vangittiin.

Kahden viikon jälkeen pidätyksestä Yousef vapautettiin vankilasta tammikuun 7. päivänä. Hänet on kuitenkin määrätty ilmoittautumaan uudelleen vankilaviranomaisille 30 päivän sisällä.
 
Myös iranilaiset kristityt Behzad ja Mohammed-Reza vangittiin Rashtissa joulukuun viimeisenä päivänä. Heidät viedään todennäköisesti Lakan-vankilaan. Molempia syytetään kansallisen turvallisuuden vaarantavasta toiminnasta. Behzadia syytetään sen lisäksi islamin solvauksesta. Oikeudenkäynnin päivämäärää ei ole vielä päätetty. Bezhad on naimaton ja Mohammed-Rezalla on vaimo ja kaksi tytärtä.

Lähteet: www.meconcern.org, www.opendoorsuk.org ja MKY:n viikkoraportti

Ei kommentteja: