26.5.2013

Pohjois-Nigeriassa väkivalta kristittyjä kohtaa lisääntynyt

Väkivalta kristittyjä yhteisöjä vastaan on lisääntynyt Nigerian pohjoisosissa. Viime viikolla Boko Haram-islamistit hyökkäsivät keskiyöllä kristittyyn kylään nimeltä Zangan. Kylä sijaitsee Etelä-Kadunassa. Hyökkäyksessä sai usea kyläläinen surmansa. Kyläläiset joutuivat pakenemaan väkivaltaa. Paikalliset lähteet ovat kertoneet Boko Haramin vannoneen tuhoavansa kristityt yhteisöt Etelä-Kadunassa. Samantapainen hyökkäys sattui alueella kuukautta aiemmin.

Runsas viikko sitten pastori Faye Pama Musa ammuttiin kuoliaaksi lähietäisyydeltä. Ampujien epäillään kuluvan Boko Haram -järjestöön. Surmatun pastorin tytär oli paikalla murhan tapahduttua. Paikalliset johtajat ovat tuominneet pastorin murhan ja vaativat viranomaisia takaamaan kristittyjen turvallisuuden.  Boko Haramin pyrkii ottamaan osavaltion kontrolliinsa.

Nigerian presidentti Goodluck Jonathan on julistanut maan koillisiin osavaltioihin Bornoon, Adamawaan ja Yobeen poikkeustilan. Armeijan joukkoja on lähetetty näille alueille islamistihyökkäysten jälkeen,  rauhoittamaan tilannetta. Mutta väkivalta on edelleen kontrolloimatonta ja levottomuudet laajalle levinneitä. Väkivaltaisuuksissa 14. toukokuuta kuoli vähintään 53 ihmistä ja 13 kylää poltettiin Benuen osavaltiossa Nigerian keskiosissa.

Boko Haram murhasi yli 900 kristittyä Nigeriassa viime vuonna.  Nimi Boko Haram tarkoittaa “Länsimainen koulutus on kiellettyä”.

Lähde: www.opendoorsuk.org ja MKY
.

Ei kommentteja: