17.8.2013

Keski-Afrikan Tasavallassa on meneillään maan islamilaistaminen

Sotilaallinen ryhmittymä, Seleka, teki maaliskuussa vallankaappauksen Keski-Afrikan tasavallassa. Maaliskuun 23. päivänä 2013 kapinalliset voittivat hallituksen joukot ja etenivät pääkaupunkiin. Kapinallisten johtaja, Michel Djotodia, julistautui maan presidentiksi. Afrikan Unioni tuomitsi voimakkaasti vallankaappauksen.

Pääkaupungin valtauksen jälkeen joukot aloittivat välittömästi ryöstelyn. Yksi ensimmäistä kohteista oli pääkaupunki Banguin kadetraali, jossa joukot ryöstivät jumalanpalvelukseen osallistuneet. Kapinallijoukot ampuivat ja käyttivät raakaa väkivaltaa siviilejä kohtaan Banguin valtauksen aikaan. Siviilejä ammuttiin, raiskattiin ja ryöstettiin.

Keski-Afrikan Tasavallan väestöstä 76 % on ranskaa puhuvia kristittyjä. Kapinalliset ovat koillisosasta tasavaltaa, Tsadin ja Sudanin rajalta, Vakagan alueelta. Alue on maan ainut muslimienemmistöinen ja arabiaa puhuva alue. Silminnäkijät ja väkivallan uhrit kertovat kapinallisten puhuvan arabiaa. Kapinalliset käyttävät silminnäkijöiden mukaan uusia ja moderneja aseta ja ajoneuvoja. Todennäköisesti heitä rahoitetaan maan ulkopuolelta. Kapinallisten joukoissa on runsaasti Sudanin Darfurin alueella toimineita janjaweed-joukoja ja jihadisteja Malista ja Pohjois-Nigeriasta.

Keski-Afrikan Tasavallan kirkkokuntien johtajien mukaan kapinalliset ovat ääri-islamisteja. He kertovat joukkojen tuhonneen systemaattisesti ja suunnitellusti kristillisiä rakennuksia, erityisesti kirkkorakennuksin. Kristittyjen sairaaloita ja hyväntekeväisyysjärjestöjen rakennuksia tuhottiin. Kapinalliset säästävät kuitenkin moskeijat ja muslimien ylläpitämät liikkeet ja myyvät ryöstettyä tavaraa muslimikauppiaille. Kapinalliset ovat hyökänneet kirkon pastoreiden ja katolisten nunnien vastaan. Tasavallassa on menossa määrätietoinen islamilaistaminen ja uskonnollinen puhdistus.

Toukokuussa World Watch Monitor paljasti, että kapinallisjotaja Djotodia oli kertonut kirjeessään pyrkimystään tehdä maasta islamilaisen tasavallan. Jo ennestään epävakaa kristittyjen asema Keski-Afrikan tasavallassa saattaa pahentua. Kuudentena elokuuta vangittiin maan evankelisten kirkkojen johtaja, pastori Nicolas Guerékoyamé, hänen kritisoitua uutta hallintoa. Hänet vapautettiin muutama tunti vangitsemisen jälkeen.

Aikakauslehden Le Démocrate heinäkuun numerossa Guerékoyamé kutsui Keski-Afrikan tasavaltaa ”Gorée-saaren muunnelmaksi”. Saari sijaitsee Senegalin rannikon edustalla ja toimi orjakaupan keskuksena 1800-luvulla. Pastori lisäsi että hän syyttää nykyistä hallitusta siitä, että varkaudet, raiskaukset ja murhat edelleen ovat yleisiä, huolimatta äskeisestä uskonnollisten johtajien vetoomuksesta ja presidentin vakuutuksesta siitä, että maa koko ajan tulee turvallisemmaksi ja vakaammaksi. Guerékoyamé on National Transitional Council -neuvoston jäsen. Tämä neuvosto on toiminut parlamenttina sotilasvallankaappauksesta lähtien.

Viime kuussa kansainvälinen terveysjärjestö Lääkärit ilman rajoja sanoi, että maailma on hylännyt Keski-Afrikan tasavallan juuri kun maa tarvitsisi apua. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö International Federation for Human Rights kertoi että Sélékaa on syytetty yli 400 henkilön murhasta sen jälkeen kun se otti vallan käsiinsä.
Keski-Afrikan tasavallasta on paennut 37 000 ihmistä ja maassa on sisäisiä pakolaisia 173 000. 

Lähde: Regilious Liberty Monitoring blog, MKY-uutiskirje ja www.worldwatchmonitor.org

Ei kommentteja: