8.2.2014

Joka päivä miljoonia kristittyjä vainotaan uskonsa tähden

Open Doors -järjestön vuosittain päivitettävä World Watch List luokittelee 50 maata, joissa vaino on voimakkainta. Oheisena on tietoa seitsemästä maasta, joissa on heikoin uskonnonvapaus. Lista perustuu Open Doorsin yli 65 maassa olevien avustajien sekä riippumattomien asiantuntijoiden antamiin yksityiskohtaisiin tietoihin. Tietoja kerätään viideltä elämänalueelta: yksityiselämästä, perheestä, yhteisöstä, kansallisesta elämästä ja seurakuntaelämästä. Tämän lisäksi katsotaan kuinka paljon maassa tapahtuu väkivallantekoja.

1. POHJOISKOREA

Kahdentenatoista peräkkäisenä vuonna Pohjois-Korea on maa, jossa kristittyjen vaino on ankarinta. Maan johtajan, Kim Jong-Unin ja hänen edeltäjiensä, jumalallinen palvonta ei jätä mitään tilaa millekään muulle uskonnolle. Kristityt kohtaavat elämän joka alueella käsittämättömiä paineita.  Heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin tavat toisiaan vain salaa, he eivät uskalla jakaa uskoaan edes perheensä kanssa koska pelkäävät paljastusta, vangitsemista ja työleireille lähettämistä. Kuka tahansa, jonka havaitaan osallistuvan salaiseen uskonnolliseen toimintaan, voi joutua kiinniotetuksi, mielivaltaiseen vankeuteen, kadota, joutua kidutetuksi tai julkisesti teloitettavaksi.

2. SOMALIA

Painostus ja väkivalta lisääntyy pientä kristittyä yhteisöä kohtaan Somaliassa, joka on muslimienemmistöinen maa. Islamilaiset johtajat ja hallituksen edustajat tuovat jatkuvasti esille, ettei kristityille ole maassa tilaa, ja kristityt halutaan poistaa Somaliasta. Aseellinen islamisti ryhmittymä al-Shabaab kohdistaa väkivaltaisen toimintansa kristittyihin ja radikalisoi paikallisia muslimiyhteisöjä. Vuonna 2013 al-Shabaabin jäsenet ovat tappaneet kymmenen kristittyä. Kristityt elävät pelon ilmapiirissä ja heidän on kätkettävä uskonsa ilmiannon ja väkivallan pelosta.

3. SYYRIA

Syyrian sisällissodassa on lisääntynyt uskonnollinen ja nimenomaan kristittyihin kohdistuva väkivalta. Syyrian oppositio ”islamisoituu” ja kristityt ovat puolustuskyvyttömiä elämän kaikilla alueilla. Raporttien mukaan monia kristittyjä on siepattu, pahoinpidelty tai surmattu ja monia kirkkoja on vaurioitettu tai tuhottu. Lokakuun 21. päivänä islamistimilitantit tunkeutuivat muinaiseen Sadadin kristittyyn kylään, surmasivat vähintään 45 ihmistä ja lisäksi haavoittivat monia.

4. IRAK

Vuonna 2013 kristittyihin kohdistuvat hyökkäykset ja uhkaukset lisääntyivät. Syyrian konfliktista lisää pontta saaneet islamilaiset terroristiryhmittymät ovat kasvaneet. Heidän tavoitteenaan on tyhjentää maa kristityistä. Tilannetta pahentaa se, ettei hallitus vastusta heidän toimiaan. Paikallisen lähteen mukaan joka toinen tai kolmas päivä vähintään yksi kristitty tapetaan, siepataan tai pahoinpidellään. Vähemmistönä kristityt ovat helppo kohde sieppaajille. Jopa suhteellisen vapaalla puoliautonomisella kurdialueella kristittyjen tilanne on huonontunut huomattavasti.

5. AFGANISTAN

Maan tilanne jatkuu epävakaana ja islamilaiset ääriryhmittymät saavat yhä lisää valtaa. Kristinusko mielletään edelleen länsimaiseksi uskonnoksi ja afganistanilaisen kulttuurin, yhteisön ja islamin vastustajaksi. Niitä, jotka jättävät islamin, kohdellaan uskostaan luopuneina ja he kohtaavat valtavaa painetta suvun, yhteiskunnan ja paikallisten viranomaisten puolelta. Julkista seurakuntaa ei ole olemassa, ei edes ulkomaalaisille. Kristinuskoon kääntyneet pitävät uskonsa salassa, koska jokainen yhteys kristillisyyteen on vaarallista. Syyskuussa 2013 afganistanilainen parlamentin jäsen vaati kristinuskoon kääntyneiden teloittamista.

6. SAUDIARABIA

Minkä tahansa muun uskonnon kuin islamin avoin harjoittamien on Saudi-Arabiassa kiellettyä ja kääntymisestä muuhun uskoon voidaan rangaista kuolemalla. Suurin osa Saudi-Arabiassa asuvista kristityistä ovat siirtotyöläisiä Aasiasta tai Afrikasta. Vuoden 2013 aikana poliisi teki ratsioita useisiin ulkomaalaisten yhteisöihin ja kymmeniä kristittyjä vangittiin ja karkotettiin. Muslimitaustaiset uskovat saattavat joutua kunniamurhan uhriksi jos heidän uskonsa paljastuu.

7. MALEDIIVIT

Maan lain mukaan malediivin kansalainen on automaattisesti muslimi, muuta vaihtoehtoa maan viranomaiset eivät anna. Joten Malediivin viranomaisten mukaan ei ole olemassa malediivilaisia kristittyjä, on vain ulkomaalaisia kristittyjä. Hallitus katsoo itsensä olevan islamin suojelija ja laki kieltää kääntymisen muihin uskontoihin. Ne jotka kääntyvät, menettävät kansalaisuuden. Maassa on laaja yksilöiden sosiaalinen valvonta ja jokainen islamin polulta poikkeaminen oikaistaan. Tämä paine kuvastuu perheissä ja yhteisöissä. Näin ollen maassa ei ole kristillisen seurakunnan kokouksia tai kirkkorakennuksia ja harvat olemassa olevat malediivilaiset kristityt kätkevät uskonsa välttääkseen ilmituloa.

Lähde: MKY-viikkokirje ja Open Doors Word Watch List
.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ystäävt olemme todella vakavassa ajassa ja veljien ja siskojen martttyyri kuolema puhuu vakavaa kieltä myös meille täällä Pohjolassa .Olemmeko me paremmessa asemasa kuin meidän siskot ja veljet kun omalla elämällään joutuvat maksamaan hinnan Jeesukssen nimen tähden . Yö on tullut ja yön kauhut valtaa ja meidäm vihamies käy meidän ympäri ,kuin kiljuva Jalopeura ,kenet hän saisi niellä .Ystävät valvotaan ja muistakaa rukouksin vainottuja kristittyjä ,kiitos ja siunausta keijo