12.4.2014

Pakistanilainen kristitty tuomittu kuolemaan Muhammedin pilkasta

Uutistoimisto Reuters uutisoi 27.3.2014 verkkosivuillaan pakistanilaisen kristityn kuolemantuomiosta. Tuomio julistettiin Muhammedin pilkasta.

Tuomari Lahore Ghumal Murtaza Chaudry tuomitsi Sawan Masihin hirtettäväksi. Tuomion syyksi riitti yhden muslimin syytös siitä, että Masih olisi pilkannut profeetta Muhammedia. Syyte esitettiin Lahoren itäisessä kaupungissa vuosi sitten.

Syyte Masihia vastaan aiheutti väkivaltaisia levottomuuksia, joiden aikana muslimijoukko poltti yli sadan pakistanilaisen kristityn kodin.

“Tänään (tuomari) julisti päätöksensä, jossa todetaan, että Sawat hirtetään ja hänelle tuomitaan myös sakkohin”, sanoi Nameem Shakir, syytetyn asianajaja. Masih tekee tuomiosta valituksen, hän lisäsi.

Vähintään 16 pakistanilaista on vangittuna ja odottamassa kuolemantuomion täytäntöön laittoa Pakistanissa Muhammedin tai Allahin pilkasta. Lisäksi vähintään 20 muuta on tuomittu elinkautiseen vankeuteen samasta syystä.

Pakistanin oikeus ei kuitenkaan ole vielä telottanut ketään pilkkalailla tuomittua. Vähemmistöuskontojen edustajat sanovat, että heitä usein uhataan pilkkalain syytöksillä.

Pilkkalaki ei edellytä todisteiden esittämistä oikeudessa ja väärän syytöksen esittämisestä ei rangaista.

Oikeus myös epäröi todistajien kuulemista. Koska he pelkäävät, että todistamista pidetään pilkan toistamisena. Lain muuttamista vaativat aktivistit sanovat, että lakia väärinkäytetään syytetyn omaisuuden tai rahan saamisen toivossa.

Usein syytöksiä ei edes tuoda oikeuteen asti. Ainakin 52 Muhammedin tai Allahin pilkasta syytettyä on joutunut väkijoukon lynkkaamaksi 1990 vuodesta lähtien. Tilastoa on pitänyt Islamabadissa toimiva tutkimuskeskus, the Center for Research and Security Studies.

Pakistanin pilkkalaki on yksi sortavampia lakeja maailmassa. Pilkkasyytöksiä käytetään yleisesti pelotteena uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Kohteena voivat olla myös henkilöt, joiden kanssa syytöksen esittäjillä on erimielisyyksiä tai yritystaloudellisia tai muita konflikteja.

Tuomareita, jotka ovat julistaneet vapauttavia tuomioita pilkkasyytteistä, vastaan on hyökätty.

Lähde: Uutistoimisto Reutersin verkkosivu, A Pakistani judge has sentenced a Christian to death for blasphemy
.

Ei kommentteja: