4.6.2014

Pohjois-Nigerian väkivalta

Pohjois-Nigeriassa rajan lähellä on Gashuan kaupunki, joka on keskellä Boko Haramin hallitsemaa aluetta. Kolmen edellisen vuoden aikana sen 3000 hengen kristitystä vähemmistöstä suurin osa on paennut.

Kristityt kokevat itsensä suojattomiksi pohjoisessa, jossa he muodostavat pienen, mutta näkyvän vähemmistön. Boko Haram on vannonut kitkevänsä kristityt pohjoisesta pois. Uhkaukset eivät ole osoittautuneet tyhjiksi. Nigerian kristityt ryhmittymät arvioivat, että noin tuhat Boko Haramin vuoden 2009 jälkeen tappamista imisistä ovat olleet kristittyjä. Viimeisen seitsemän vuoden aikana yli 700 seurakuntaa on kokenut väkivaltaisia hyökkäyksiä.

Nigerian koillisalueen levottomuuksien takia monet kristityt lähiöt ovat nyt haamukaupunkeja kun kymmeniä tuhansia asukkaita pakenee etelään. Vaikka pako on vuosisadan suurimpia kristittyjen muuttoliikkeitä, niin siihen ei ole kiinnitetty huomiota Nigerian ulkopuolella.

Laajan huomion saanut Boko Haram suorittama 200 koulutytön sieppaus on osa laajempaa kristittyjen vastaista hyökkäystä, jolla pyritään tyhjentämään Pohjois-Nigeria kristityistä. Suurin osa tytöistä oli kristittyjä. Kysymyksessä ei ole etninen puhdistus, mutta kylläkin uskonnollinen. Boko Haramin tavoitteena on erottaa pohjoiset osavaltion Nigeriasta ja perustaa sinne sharia-lakia toteuttava islamilainen valtio.

Vaikka Boko Haramin hyökkäykset näyttävät valikoimattomilta ja satunnaisilta, kun kokonaisia kyliä teurastetaan, niin henkiin jääneet kertovat hyökkäysten uskonnollisista piirteistä. Viime vuonna Ganyessa Adamawa-osavaltiossa, joka sijaitsee Koillis-Nigeriassa, tapahtuneessa hyökkäyksessä Boko Haram tappoi 25 henkilöä. Paikallisen poliitikon vaimo, Rifatu Bila, kertoo, että häntä uhattiin aseella, mutta hänet luvattiin jättää henkiin, jos hän kääntyisi muslimiksi.

 “Aseistautunut hyökkääjä kuuli minun rukoilevan ja sanoi minulle, että minut vapautettaisiin, jos hyväksyisin Muhammedin”, sanoi rouva Bila (50). “Sitten hän ampui mieheni kuoliaaksi minun nähden.” Myös heidän kotinsa poltettiin. Rouva Bila säästettiin.

Samoin säästettiin “Andrew”. Hän on pyörätuolissa istuva työntekijä katolilaisessa koulussa St Joseph’s Minor Seminary, Adamawan osavaltiossa. Kouluun hyökättiin tämän vuoden (2014) maaliskuussa. Molemmissa tapauksista saa vaikutelman, että hyökkääjät halusivat jättää todistajia väkivalalleen ja niin pelotella väestöä.

Hyökkäyksen aikana Andrew’ta kuljetettiin ympäri aluetta, jotta hän näkisi kuinka hyökkääjät teloittivat neljä hänen kollegoistaan, räjäyttivät kappelin ja luokkahuoneita. Häntä myös “kuulusteltiin” uskontonsa suhteen ja varoitettiin, että se saattaa hänet hengen vaaraan. Tapausten tiedot on saatu Aid to the Church in Need –järjestöltä.

Lähde: www.telegraph.co.uk ja MKY viikkokirje

Ei kommentteja: