4.6.2014

Kristinuskon takia kuolemaan tuomittu Meriam Ibrahim

Sudanilaisen kuolemaan tuomitun kristityn naisen, Meriam Yahia Ibrahim (27), tapaus on saanut suuren kansainvälisen huomion. Hänet tuomittiin kuolemaan Sudanin islamin hylkäämisen kieltävän lain perusteella. Oikeusistuin päätti hänen hylänneen islamin koska hänen isänsä oli muslimi. Isä kuitenkin jätti perheensä pian Meriamin syntymän jälkeen ja hänen etiopialais-ortodoksi äitinsä kasvatti hänet kristityksi.

Meriam on avioitunut eteläsudanilaisen kristityn miehen kanssa. Sudanin islamilaiseen shariaan perustuva laki ei kuitenkaan salli muslimin ja kristityn välistä avioliittoa. Oikeusistuin katsoin avioliiton olevan mitätön ja on tuominnut kuoleman tuomion lisäksi Meriamille 100 raipaniskua haureudesta.

Meriamilla on vuoden ikäinen poika, joka on hänen kanssaan vankeudessa. Isälle ei ole annettu oikeutta hoitaa lastaan, koska isä on kristitty. Vankilaan tuomittaessa Meriam oli raskaana. Hän synnyttikin tytön vankilassa jalat kahlittuna.

Useat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, mm. kansainvälinen Amnesty, kampanjoivat Meriamin puolesta. Myös lukuisat huomattavat valtioiden päämiehet ovat vedonneet Sudanin hallitukseen Meriamin vapauttamiseksi. Vetoomukset ovat keränneet satojatuhansia nimiä. Esimerkiksi Amnesty International luovutti Sudanin suurlähettiläälle Hollannissa vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut 130 000 ihmistä.

Tällä viikolla useat kansainväliset mediat uutisoivat, että Sudan aikoo vapauttaa Meriamin. Mutta valitettavasti uutinen oli ennenaikainen. Sudanin ulkoministeriön mukaan uutinen oli virheellinen, sillä oikeusprosessi on edelleen kesken. Meriamin puolustusasianajajat ovat tehneet vetoomuksen hänen puolestaan, ja tuomioistuimen täytyy hyväksyä vetoomus ennen kuin hänet voidaan vapauttaa.

Asiantuntijat ovat kuitenkin toiveikkaita siitä, että Meriam tulee vapautumaan. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan vielä ole. Lisäksi on vaara, että islamistiset äärijärjestöt surmaavat Meriamin vapautumisen jälkeen. Joten kampanjointia Meriamin puolesta on jatkettava siihen asti kun hän on turvassa.

Lähteinä on käytetty The Guardian lehden, Helsingin Sanomien ja Turun Sanomien verkkosivuja sekä ihmisoikeusjärjestöjen Amnesty Internationalin ja Barnabas Fundin Internet- ja FB-sivuja.

Ei kommentteja: