21.2.2015

Nigerin islamistien mellakoissa on tuhottu jo 68 kirkkoa tai kristillistä laitosta

Mellakat alkoivat satiirisen ja ateistisen Charlie Hebdon julkaistua islamin profeetan Muhammedin kuvan lehtensä kannessa. Julkaisu tehtiin lehteen kohdistuneen terrori-iskun jälkeen. Nigerin mellakoissa on kuollut kolme ihmistä, 68 kirkkoa tai kristillistä rakennusta on tuhottu ja 43 kotia on poltettu.

Viimeisimmät tuhopoltot tapahtuivat Zinderin kaupungissa, jossa lähes kaikki kirkot tuhottiin. Perjantaina 6.2. levottomuudet levisivät myös Diffan ja Bosson kaupunkeihin. Jihadistit hyökkäsivät useita kertoja kaupunkeihin, mutta Nigerin armeija torjui hyökkäykset.

Tuhannet ovat paenneet kaupungeista. Koulut ja hallintorakennukset ovat suljettuna. Useat kansainväliset järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa alueelle, mm. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Maailman ruokaohjelma (WFP) ovat evakuoineet henkilöstönsä alueilta. Alue on Nigerin köyhimpiä.

Ennen mellakoita Nigerissä eri uskontoryhmien välit olivat rauhanomaiset. Maantieteellisesti Niger on lähellä Nigerian pohjoisosia. Boko Haram, jihadistinen terroristijärjestö, käy sotaa Pohjois-Nigeriassa. Levottomuudet sieltä leviävät ympäröiviin maihin, myös Nigeriin.

Lähde: Word Watch Monitor, Open Doors ja MKY-uutiskirje

Ei kommentteja: