3.10.2011

Indonesiassa itsemurhaisku kirkossa

Itsemurhapommittaja teki sunnuntaina 25. syyskuuta 2011 iskun indonesialaiseen kirkkoon, jossa satoja ihmisiä oli kokoontunut jumalanpalvelukseen. Pommittaja itse kuoli iskussa ja haavoitti vähintään 20 paikalla olijaa. Isku tapahtui Solon kaupungissa Javan keskusprovinssissa. Pommi räjähti juuri kun ihmiset olivat menossa ulos kirkosta. Paikalla ollut kristitty, Kristanto, ja hänen vaimonsa olivat juuri lähdössä Bethel Injil-kirkosta kun pommi ravisteli rakennusta. Järkyttynyt Kristanto kertoi: ”Olin juuri lähtemässä kotiin kun erittäin voimakas räjähdys kuului. Kirkossa olevat ihmiset juoksivat ulos kadulle. He huusivat hysteerisesti. Sunnuntairauha oli silmänräpäyksessä vaihtunut kaaokseen. Autoin useita kadulla makaavia haavoittuneita.”

Todennäköistä on, että itsemurhapommittaja tuli kirkkoon sivuovesta, seurusteli kirkonkävijöiden kanssa ja käveli ulos heidän kansaan kun jumalanpalvelus päättyi. Hän räjäytti pomminsa lähellä uloskäyntiä, paikallinen poliisipäällikkö kertoi. Seurakuntalaiset sanoivat etteivät tunteneet miestä.

”On selvää, että kyseessä on itsemurhaisku”, sanoi poliisin tiedottaja, ja lisäsi että pommi nähtävästi oli kiinnitettynä miehen vyötäröllä. Itse pommi oli täynnä nauloja, muttereita ja pultteja, joita löytyi hänen ruumiinsa ympäriltä.

Indonesian presidenttiä, Susilo Bambang Yudhoyonoa, on kritisoitu siitä, että hän on ollut vaiti kun vähemmistöjä vastaan on hyökätty. Presidenttinä hän on riippuvainen islamilaisten puolueiden tuesta parlamentissa. Tällä kertaa Yudhoyono kuitenkin tuomitsi iskun nopeasti: ”Hänet, joka on tällaisen väkivallan takana, on pidätettävä.” hän sanoi, ja jatkoi sanomalla ettei uskonnolliset eikä etniset erilaisuudet oikeuta tällaisiin tekoihin. ”Väkivalta on väkivalta, terrorismi on terrorismi.”

Indonesian perustuslaki takaa kaikille uskonnonvapauden. Mutta maan tilannetta seuraavat ihmisoikeusryhmät sanovat, että vähemmistöjä vastaan, kuten kristittyjä ja islamilaista ahmadija-lahkoa, kohdistuva väkivalta on koko ajan lisääntynyt. Useimmat Indonesian 200 miljoonasta muslimista ovat maltillisia, mutta maassa on radikaaleja ääriryhmiä. Yksi näistä on tehnyt useita iskuja Balilla vuonna 2002. Yhdessä näistä iskusta kuoli 202 ihmistä.

Solon pommi-isku on viimeisin uskonnollisia vähemmistöjä vastaan tehdyissä iskujen sarjassa tässä maailman väkirikkaimmassa muslimivallassa. Useissa kristillisissä seurakunnissa ollaan nyt pelästyneitä ja huolestuneita sunnuntain iskun jälkeen.

Lähteet: MKY-viikkokirje, www.charismanews.com, www.taipeitimes.com, www.canada.com, www.jihadwatch.org, www.channelnewsasia.com

Ei kommentteja: