8.10.2011

Kristittyä tyttöä syytetään jumalanpilkasta hänen tehtyään oikeinkirjoitusvirheen

Pakistanilainen koulutyttö on karkotettu koulusta ja hänen perheensä on joutunut lähtemään kotoa. Koulutyttö oli tehnyt kirjoitusvirheen urdun kielen sanassa ja sai siitä syytöksen jumalanpilkasta.

Faryal Bhatti on 13-vuotias koululainen Sir Syed Girls -koulussa Abbottabadissa. Hän kirjoitti väärin sanan urdun kielen kokeessa 22. syyskuuta (2011). Faryal kirjoitti translitteroidessaan väärin sanan "naat", joka tarkoittaa runoa, joka on kirjoitettu ylistämään islamin profeettaa. Faryal kirjoitti sanan muotoon "laanat", joka tarkoittaa kirousta.

Urdu kirjoitetaan arabialaisilla kirjaimilla. Translitteroinnissa kirjoitus siirretään kirjoitusjärjestelmästä toiseen. Translitterointi pyrkii korvaamaan vieraat kirjoitusmerkit sellaisilla, jotka ovat lukijalle tuttuja tai ainakin vähemmän outoja kuin alkuperäiset.

Koulun hallinto ja paikalliset islamistit julistivat, että kirjoitusvirhe on niin vakava, että se rikkoo Pakistanin lakia. Tällä tarkoitettiin lakia 295-C, joka on tarkoitettu Muhammedin ja islamin pilkkaa vastaan. Ihmisoikeusjärjestöt eri puolilla maailmaa ovat kritisoineet voimakkaasti tätä lakia vastaan. Lain rikkomisesta on säädetty kuoleman rangaistus tai elinkautinen vankeus.

Faryalin urdu-kielen opettaja haukkui ja pahoinpiteli häntä kirjoitusvirheen takia. Seuraavana päivänä muslimikoululaiset ja muslimijärjestöjen edustajat järjestivät koulussa mielenosoituksen ja vaativat rikossyytteen nostamisen Faryalia vastaan ja hänen häätämistään alueelta. Tyttö ja hänen äitinsä pyysivät julkisesti virhettä anteeksi rauhoittaakseen tilannetta. Tästä huolimatta koulu karkotti Faryalin 24. syyskuuta. Sotilaat vievät hänen perheensä pois paikalta pelätessään tilanteen muuttuvan väkivaltaiseksi.

Monet paikalliset kristityt perheet ovat hyvin huolissaan omasta turvallisuudestaan tapahtuman takia. Shazia Imran, kolmen koululaisen äiti, sanoi: "Olimme sanoneet aiemmin lapsillemme, että he eivät keskustelisi uskostaan kenenkään kanssa koulussa ja välttäisivät joutumasta uskonnollisiin keskusteluun muslimiluokkakavereidensa kanssa. Mutta tämä tapaus meni mielikuvituksemme yli." Hän sanoi kuvatessaan tätä uskomatonta syytöstä. Hän ja hänen miehensä ovat erittäin järkyttyneitä ja peloissaan lastensa tulevaisuuden takia Pakistanissa.

Pakistanin väestöstä alle 3 % on kristittyjä. Muslimeja on 95 %.

Lähde: Compass Direct News ja Open Doors UK

1 kommentti:

Kumitonttu kirjoitti...

Eikös Abbottabad ollut se mesta, jossa Osama b-L piilotteli kilometrin päässä armeijan tukikohdasta 10 vuotta...