20.10.2011

Vihamielisyys kristittyjä vastaa kasvaa Sudanissa

Kolme kirkkoa Omdurmanin kaupungissa Sudanissa on paikallisviranomaisten purku-uhan alaisia. Paikalliset arvelevat purku-uhan olevan osa isompaa suunnitelmaa poistaa kristinusko Sudanista. Syyskuun 11. päivänä (2011) viranomaiset kävivät paikan päällä ja uhkasivat purkaa Sudanin Church of Christ -kirkon sekä episkopaaliseen ja roomalais-katoliseen kirkkoon kuuluvien seurakuntien kirkkorakennukset, elleivät jumalanpalvelukset lopu. Syyksi viranomaiset ovat ilmoittaneet sen, että seurakunnan toiminta olisi luvatonta ja kirkkorakennukset olisivat valtion omistamalla maalla. Tosiasiassa rakennukset eivät sijaitse valtion maa-alueella eikä seurakuntien toimintaa vaadita Sudanissa lupaa.

Vihamielisyys kristittyjä kohtaan on yltymässä Sudanissa. Purku-uhan alaisten kirkkojen seurakuntalaiset ovat huolissaan tulevaisuudestaan. ”Kysymyksessä on selvästi vihamielisistä suunnitelmista maan kirkkoja ja kristittyjä vastaan”, sanoi Kornules Yousif, yksi paikallisten kristittyjen johtajista. ”Tämän on vakavaa”, sanoi toinen seurakuntalainen, joka halusi pysyä nimettömänä. ”Emme halua heidän purkavan kirkkomme.” Yosif kertoo, että paikallisen muslimit ovat valittaneet kristittyjen läsnäolosta alueella. ”Heidän mielestään kristillisiä seurakuntia ei pitäisi sallia, koska alueen väestöstä enemmistö on muslimeja.”

Samalla alueella viranomaiset kaikessa keräävät hiljaisuudessa tietoa kristityistä ja seurakuntien. Tietojen kerääminen on osana suunnitelmaa tehdä islamista Sudanin valtionuskonto. Uskontoasioiden ministeriön virkamiehet ovat pyytäneet seurakuntajohtajilta tietoa seurakuntien jäsenistä ja toiminnasta. ”Tämä on pelkkää tiedustelutoimintaa, jota he tekevät voidakseen määrätä uusia rajoituksia seurakuntien ja kristittyjen elämään”, sanoi pastori Yousif El-Denger Kodi, Sudanin luterilaisen kirkon pääsihteeri. ”Me seurakuntajohtajat olemme tietoisia heidän suunnitelmistaan, mutta rukoilemme että Jumala varjelisi meitä heidän pahoista aikeistaan.”

Islamilla on Sudanin lainsäädännössä ja politiikassa erityisasema. Sharia (islamilainen laki) on Sudanin perustuslain mukaan vain ”maan lainsäädännön lähde”. Mutta sen jälkeen kun enemmistöltään ei-islamilainen Etelä-Sudan itsenäistyi 9. heinäkuuta 2011, ovat ne ryhmät, jotka haluavat islamista valtionuskonnon, aktivoituneet toiminnassaan.

Lähde: www.compassdirect.org ja MKY-viikkoraportti

Ei kommentteja: