25.12.2014

Indonesian islamistit uhkaavat kristittyjen joulunviettoa

Viime vuosien aikana kristittyjen juhlat ovat tulleet Indonesiassa tekosyyksi väkivaltaan ja hyökkäyksiin. Maallistuneet muslimit puolustavat joulua samalla kun fundamentalistit näkevät sen ”haramina” synnillisenä.

Indonesian kristityt ovat valmistautumassa joulunviettoon. Juhlasta on tullut maassa pysyvä kiistanaihe ja tekosyy islamilaisten äärijärjestöjen väkivaltaan.

Tänäkin jouluna muslimifundamentalistit ovat varoittaneet siitä, että muslimien ei ole lupa pukea kristillisiä symboleita tai lähettää joulutervehdyksiä kristityille ystävilleen ja kollegoilleen.

Asia on aiheuttanut konflikteja muslimien keskuudessa. Maltilliset ryhmät ovat kritisoineet kovaa linjaa ja painottaneet pluralistista ja monikulttuurillista näkemystä tässä väestöltään maailman suurimmassa muslimimaassa.

Nahdlatum Ulama (NU), joka on maltillinen muslimijärjestö, on ottanut aktiivisesti osaa keskusteluun. Sen johtajat ovat toistaneet, että ei ole laitonta, synnillistä (haram) tai islamin vastaista toivotta hyvää joulua ja onnellista juhlaa kristityille.

Jakartan uusi kuvernööri, joka on etnisesti kiinalainen ja kristitty, on pystyttänyt joulukuusen kaupungintalolle. Tämä on aiheuttanut julkista riitaa, jota kiihotetaan sosiaalisessa mediassa. Ansharusy Syariah (JAS) islamilainen äärijärjestö järjesti joidenkin muiden islamistijärjestöjen kanssa asiasta mielenosoituksen Sidoarjo-piirikunnan kaduilla Itä-Jaavalla.

Indonesia riitakysymys muistuttaa hämärästi Suomessa käytyä keskustelua, jossa ateistijärjestöt haluaisivat kristillisten juhlien poistuvan julkisista tiloista. Tästä on esimerkkinä joka keväinen keskustelu Suvi-virren oikeudesta kouluissa (suomentajan huomio).

Indonesiassa paikallishallinnot ovat sulkeneet laillisia kirkkorakennuksia. Tästä esimerkkinä on Yasmini-kirkon tapaus. Presidentti Yudhoyonon hallinto on jättänyt tapauksen avoimeksi. Hallinto on epäonnistunut tässä kohden uskonnonvapauden käytännön puolustamisessa, vaikka on sitä virallisesti tukenutkin.

Jo jonkin aikaa seurakunta on pakotettu pitämään jumalanpalveluksensa ulkona, koska paikallinen hallinto on sulkenut kirkon. Kirkkorakennusta ei ole avattu käyttöön, vaikka korkein oikeus on tehnyt päätöksen siitä, että tässä kristillinen kirkossa on laillista pitää jumalanpalveluksia. Seurakunnan edustaja on ilmoittanut, että seurakunta aikoo pitää tämän joulun jumalanpalveluksen ulkona kirkon lähettyvillä.

Lähde: Asia News ja Barnabas Fund

Ei kommentteja: